• Riaditeľské voľno dňa  07. 05. 2024
          • Riaditeľské voľno dňa 07. 05. 2024

          • Oznámenie o riaditeľskom voľne

            Riaditeľ Základnej školy Slovenského národného povstania, Trieda SNP 20, v Banskej Bystrici v súlade so zákonom 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov, podľa § 150 odsek 5.

            udeľuje žiakom

            riaditeľské voľno dňa  07.05.2024 (utorok)

             

            Riaditeľské voľno sa udeľuje z  organizačných dôvodov (vzdelávacie aktivity), aktualizačné vzdelávanie pre pedagogických a odborných zamestnancov, organizované školou.

            Zároveň Vám oznamujeme, že z uvedeného dôvodu v tento deň nie je možné zabezpečiť ani prevádzku ŠKD a školskej jedálne.

            Riadne vyučovanie podľa rozvrhu hodín bude pokračovať vo štvrtok 09.05.2024 

             

            Mgr. Sergej Čabala
            riaditeľ školy

        • Okresné kolo vo florbale
          • Okresné kolo vo florbale

          • V apríli sa naše žiačky 8. a 9. ročníka zúčastnili okresného kola dievčat vo florbale v Selciach. Dievčatá trikrát vyhrali, a len raz prehrali. Spomedzi šiestich tímov obsadili krásne tretie miesto a odniesli si tak víťazný pohár.

            Aj chlapci bojovali v okresnom kole vo florbale, no konkurencia bola náročná a tímov veľa.  Postupoval len prvý zo skupiny a hralo sa tri dni. Naši žiaci skončili na tesnom druhom nepostupovom mieste a chýbalo im športové šťastie.

            Víťazom srdečne gratulujeme a  želáme veľa úspechov všetkým žiakom v ďalšej reprezentácii školy.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Okresné kolo vo florbale.

            Mgr. Mária Filipová

        • Futbalový  turnaj mladších žiakov U12
          • Futbalový turnaj mladších žiakov U12

          • Náš žiak Matúš Pavlík zo 6.C triedy bol nominovaný do výberu SsFZ U12 (ročník 2012) na turnaj štyroch krajín s názvom „MLADÉ TALENTY“ v Třinci, ktorý sa uskutočnil v dňoch 28.4 - 29.4.2024.
            Na turnaji odohral Matúš všetky 3 zápasy a to proti - SZPN Katowice, MZPN Krakow a MSFS Ostrava. Výber SsFZ sa umiestnil na 2. mieste a Matúš úspešne reprezentoval nielen seba, svoju rodinu, svoj klub ale aj našu školu začo mu ďakujeme.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Futbalový turnaj mladších žiakov U12.

            Mgr. Patrik Nemčík

        • Zachráňme  včely
          • Zachráňme včely

          • Včela medonosná nie je len vtipná kreslená postavička z rozprávky o včielke Maji . V skutočnosti má veľmi dôležité postavenie v kolobehu prírodného života. Je najpočetnejším a najdôležitejším opeľovačom  rastúcich rastlín. Bez nej by behom krátkej doby došlo k narušeniu ekosystému aj potravového reťazca. Bola by vážne ohrozená aj existencia človeka.

             Aj tieto informácie o včielkach boli hlavnou témou návštevy Verejnej knižnice Mikuláša Kováča, ktorú navštívili žiaci zo 4.B a 4.C triedy. Hravou a pútavou formou si vyskúšali, ako včielky zbierajú peľ, ukladajú ho do včelých plástov, ako sa dorozumievajú tancom.....

            Rozprávali sa s pani knihovníčkou aj o významných včelých produktoch, ktoré majú významné postavenie v liečiteľstve či  v  kozmetike. Skúmali pláty či voňavé sviečky vyrobené z včelieho vosku. Pozreli si prezentáciu o práci včelárov. Dozvedeli sa , že počas krátkeho života, obvykle je to 35 dní, je zo včely opatrovateľka, spracovateľka nektáru, upratovačka, budovateľka plástov, strážkyňa úľa, že  včela medonosná žije na zemi už milióny  rokov a mnohé ďaľšie  zaujímavé informácie zo života včelieho kráľovstva.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Zachráňme včely.

            Mgr. Andrea Paučulová,  Mgr. Kristína Uličná

        • Týždeň hlasného čítania
          • Týždeň hlasného čítania

          • Knihy s nami putujú už od detstva. Aj my v škole sme neustále obklopení rôznymi knihami, či už sú to tie náučné, až po tie, ktoré nám prinášajú krásny zážitok.

            Aj v tomto roku sme sa preto, v týždni od 22.4 až 26.4.2024 venovali práve „Týždňu hlasného čítania“. Myšlienkou tejto milej akcie je zblížiť svet dospelých so svetom detí prostredníctvom kníh z ich sveta. V triedach sa v tento týždeň vymenili pani učiteľky, starší žiaci, asistenti a špeciálna pedagogička, aby sa zapojili a pomohli tak žiakom prvého stupňa objaviť svet plný, múdrostí, zábavy, ale aj ponaučenia prostredníctvom rôznych príbehov, ktoré im čítali z rôznych kníh. Po prečítaní rozprávok si žiaci vypracovali pracovný list, kde spísali, čo ich na príbehu najviac zaujalo a nakreslili, čo sa im najviac páčilo.

            Čítanie podporuje u žiakov nielen predstavivosť, fantáziu, ale pozdvihuje aj ich sebavedomie, zlepšuje ich pozornosť, rozširuje im slovnú zásobu, formuje ich postoj k životu a prispieva k šíreniu úcty k vonkajšiemu svetu. Ak s deťmi budeme čítať už od skorého detstva, vyrastú z nich čitatelia na celý život.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Týždeň hlasného čítania.

            Mgr. Kristína Uličná

        • Anglická súťaž SPELLING BEE
          • Anglická súťaž SPELLING BEE

          • Dňa 24. apríla 2024 sa na našej škole po krátkej prestávke opäť uskutočnila súťaž

            v „spellovaní“ – hláskovaní anglických slov SPELLING BEE.  Zmerať  si svoje zručnosti  v hláskovaní jednoduchých aj náročných slovíčok prišlo 13 žiakov zo  4. a 5. ročníka.

            Ďakujeme všetkým súťažiacim za účasť a gratulujeme víťazom:

            1. miesto –  Alica Slamová z 5.A
            2. miesto –  Monika Vrtáková zo 4.B
            3. miesto – Sofia Kuruczová z 5.B

            Víťazi postupujú do medziškolského mestského kola SPELLING BEE Banská Bystrica, ktoré sa uskutoční  14. mája. Držme im palce!

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Anglická súťaž SPELLING BEE.

            Mgr.  Veronika Lacková

        • Čarovný les
          • Čarovný les

          • Význam lesov pre človeka je nedozerný. Odborníci ešte aj dnes nedokážu plne popísať všetky dôležité funkcie lesa a jeho pôsobenie na civilizáciu. Lesné ekosystémy sú všeobecne charakterizované veľkou rozmanitosťou. Les svojim pôsobením na klímu, čistotu ovzdušia, čistotu a kolobeh vody v prírode, na ochranu pôdy (čo sú ekologické funkcie lesa), nadobúda čoraz väčší význam aj z hľadiska jeho environmentálnych funkcií, ktoré zahŕňajú rekreačnú, zdravotno-hygienickú, krajinotvornú a ochranársku funkciu lesa. O najdôležitejších otázkach súvisiacich s lesom a jeho významom pre človeka  sa dozvedeli viac v apríli aj naši žiaci druhých a tretích ročníkov  na návšteve vo Verejnej knižnici M. Kováča na podujatí s názvom ,,Čarovný les“ a aj týmto spôsobom  si pripomenuli apríl- Mesiac lesov.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Čarovný les.

            PaedDr. Tatiana Harmanová

        • Najrýchlejšie rastúci strom na svete.
          • Najrýchlejšie rastúci strom na svete.

          • Paulownia – najrýchlejšie rastúci strom na svete, pochádza z Číny, kde tento strom patrí medzi najcennejšie už viac ako 2000 rokov. Krajina pomocou tohto stromu vyriešila problémy s eróziou pôdy. Strom kvitne už po 3. roku, krásnymi fialovo-ružovými kvetmi a je silne medonosný, čo pomáha prirodzenému jarnému rozvoju včelstiev. Prirodzene pomáha zabraňovať prehrievaniu rozpálených centier miest v letnom období, tým že pohlcuje  veľké množstvo oxidu uhličitého v ovzduší.

            A prečo ju spomíname ?

            Pri príležitosti mesiaca lesov sme ju v apríli zasadili v našej školskej záhrade. Patronát nad týmto stromom, majú žiaci - športovci  z  5.C triedy, ktorí budú dbať počas svojho štúdia o to, aby pekne a rýchlo rástla, mala dostatok vlahy a verím, že pod ich ochranou nám aj krásne zakvitne. 

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Najrýchlejšie rastúci strom na svete. 

            Mgr. Katarína Mazúchová

        • Darček pre mamičky
          • Darček pre mamičky

          • Už tradične patrí každý rok druhá májová nedeľa Dňu Matiek. Ide o medzinárodnú udalosť, kedy si pripomíname tie najdôležitejšie ženy v našom živote. Je to sviatok materstva, lásky a obetavosti matiek voči svojim deťom.

            Práve v spojitosti s týmto krásnym sviatkom nás opäť navštívil ujo keramikár – pán Novotný, aby žiaci 3.A, 3.B, 4.A, 4.B a 4.C triedy mohli s jeho pomocou vyčarovať z kúsky hliny krásne darčeky pre svoje maminky.

            Ďakujeme a tešíme sa na ďalšie stretnutie!

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Darček pre mamičky.

            Mgr. Kristína Uličná

        • Deň Zeme v ŠKD
          • Deň Zeme v ŠKD

          • Pani vychovávateľky J. Renčová a H. Chromiaková  v ŠKD zorganizovali pre deti celoklubovú akciu s úlohou pripomenúť si „Deň Zeme“. Deti prechádzali jednotlivými stanovištiami a plnili zaujímavé enviroaktivity, ako sú: priradenie stôp zvierat k zvieraťu, určovanie druhu stromov a kríkov podľa konárikov, vytvorenie  „stromu života“ , zostavenie  puzzle „zemeguľa“, kvíz s otázkami o Zemi a živote na  nej, recyklácia odpadu, vymaľovanie maľovánok.

            Deťom sa aktivity veľmi páčili a aj takto si pripomenuli „Deň Zeme“.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň Zeme v ŠKD.

            Mgr. Ingrid Matejková

        •  I. kolo družstiev mladšieho staršieho  žiactva
          • I. kolo družstiev mladšieho staršieho  žiactva

          • 27.4. I. kolo družstiev  mladšieho žiactva Nitra

            Najlepšie výsledky:

            1. miesto  Meloš Šimon 60m pr- 11,61   / 6.C /

            2. miesto   Rybár Július  60m pr- 11,77  / 6.C. /

            3. miesto   Rybár Július   600m- 2:01,72  / 6.C. / 

            3. miesto   Medveď Matúš diaľka- 452      / 6.C. /

            5. miesto   Meloš Šimon    60m- 9,10        / 6.C. /

             

            28.4. I. kolo družstiev staršieho  žiactva Banská Bystrica- štadión Dukla

             

            Najlepšie výsledky:

             2. miesto Hellebrandt Lilly   výška 158    / 8.B / 

            4. miesto  Šidlovský Martin   200m pr.- 34,19  / 8.B /

            7. miesto  Šidlovský Martin    80m pr.- 14,36   / 8.B. /

            8. miesto  Styk Filip                disk- 17,43       / 8.B. /

            9. Tomek Tomáš                      disk- 16,33      / 8.B. /

            10. Tomek Tomáš                    guľa 4 kg-7,72 / 8.B. /  

             

            Mgr. Štulíková Katarína

        • Ekomodel v ŠKD
          • Ekomodel v ŠKD

          • V mesiaci apríl, ktorý je mesiacom lesov sme sa s deťmi rozprávali o ochrane životného prostredia, triedení a recyklácii odpadu a o ochrane prírody na našej planéte Zem.

            V rámci tvorivých dielní s názvom „EKOMODEL“ si deti v jednotlivých oddeleniach ŠKD  pod vedením pani vychovávateliek vytvorili rôzne pekné projekty z odpadového materiálu, ktorý si mali za úlohu priniesť.

            Cieľom akcie „Ekomodel“ bolo zamerať sa na možnosti recyklácie odpadu a jeho ďalšieho využitia napr. v pracovno–technickej činnosti, prírodovedno-environmentálnej činnosti v rámci ŠKD. S deťmi sme si následne urobili vo svojich oddeleniach prezentáciu a výstavku prác. Čo deti vytvorili nájdete v našej fotogalérii.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Ekomodel v ŠKD.

            Mgr. Ivica Kaplánová

        • Slávik Slovenska
          • Slávik Slovenska

          • Občianske združenie SLÁVIK SLOVENSKA aj tento školský rok vyhlásilo už 31. ročník celoslovenskej speváckej súťaže detí a mládeže v interpretácii slovenskej ľudovej piesne SLÁVIK SLOVENSKA 2024. Dňa 23.4. 2024 sa v našej škole uskutočnilo jej školské kolo.  V I. kategórii súťažilo 9 víťazov triednych kôl 1.- 3. ročníka a v II. a III. kategórii 19 víťazov triednych kôl zo 4.- 8. ročníka. Ich spevácke výkony hodnotila odborná porota v zložení:

            Predseda poroty: Mgr. Radoslav Žolko

            Členovia poroty: Mgr. Jana Janková, PaedDr. Tatiana Harmanová, Mgr. Ján Banga, Mgr. Denisa Považan Lunterová

            Výsledky:

            I. kategória: 
            1. miesto  Batková Adela 1.B (postupujúci do okresného kola)
            2. miesto Adamová Marína 2.C
            3. miesto Gondová Gréta 2.B, Fraňo Maria Valerie 3.A

            II. kategória:   
            1. miesto  Pavlík  Matúš 6.C (postupujúci do okresného kola)
            2. miesto  Batková Klára 4.A
            3. miesto  Popa Samuel 4.B, Ivanič Martin 4.C

            III. kategória:

            1. miesto Jančová Lujza 7.B

            Všetkým spevákom ďakujeme za účasť a umelecký zážitok a ich učiteľom za dôkladnú prípravu a spoluprácu. Je dôležité pripomínať si a zachovávať krásu slovenského folklóru a ľudových piesní aj pre ďalšie generácie.

            Víťazom srdečne gratulujeme a želáme veľa úspechov v  okresnom kole.

            PaedDr. Tatiana Harmanová, Mgr. Jana Janková

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Slávik Slovenska.

        • Čistenie Malachovského potoka
          • Čistenie Malachovského potoka

          • Naši žiaci 8. ročníkov sa zúčastnili pri príležitosti Dňa Zeme a Lesníckych dní na ekologických aktivitách zameraných na čistenie Malachovského potoka.  Tejto aktivity sa zúčastnilo  viac ako  170 žiakov z bystrických škôl a veľmi nás teší, že aj my sme boli toho súčasťou.

            Ďakujem našim šikovným ôsmakom za ich snahu zlepšiť stav životného prostredia, ktorého sme všetci súčasťou.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Čistenie Malachovského potoka.

            Mgr. Katarína Mazúchová, Mgr. Jakub Kovalčík

        • Úspech na medzinárodnej súťaži Istrobot
          • Úspech na medzinárodnej súťaži Istrobot

          • Medzinárodná súťaž robotov Istrobot sa konala 20.4.2024 v priestoroch FEI STU Bratislava. Súťažilo sa v piatich kategóriách. Celkovo sa na súťaži predstavilo 89 robotov. Našu školu a klub 937 AMAVET reprezentovali tri družstvá.

            Naši žiaci zabojovali v kategórii LegoSumo. Dva roboty sa vytláčajú z kruhového ringu a ten silnejší zvíťazí. V tejto kategórií súťažia len roboty z Lega a prihlásilo sa 37 robotov. Štyri kvalifikačné kolá prebehli švajčiarskym systémom, z ktorých do finále postúpilo šesť súťažiacich. Po kvalifikačných kolách sme skončili nasledovne:

            1. miesto robot Kody (Martin Hollý, Teodor Vysoký)
            7. miesto robot Chichuachua (Michal Šimo, Daniel Stupavský)
            14. miesto robot Sigma (Patrik Paľo, Filip Gonda)

            Celá výsledková listina je tu.

            Do finále postúpilo jedno družstvo zo Slovenska, štyri z Poľska a jedno z Čiech. Celkovo výsledky finálovej skupiny:

            1. miesto robot Kody (Martin Hollý, Teodor Vysoký) SK

            2. miesto robot kajzer2 (Szymon Koch) PL

            3. miesto robot Flaming (Marcin Utrata) PL

            4. miesto robot WeedY (Miłosz Lutecki, Oskar Wolf, Szymon Kostelnik, Weronika Pala) PL

            5. miesto robot MARAT (Maksymilian Musiol, Amadeusz Grajner) PL

            6. miesto robot ŠťaKlo (Tomáš Vybíhal, Zdeněk Šťavík, Martin Klobása) CZ
             

            Chlapcom ďakujeme za úspešnú reprezentáciu.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Úspech na medzinárodnej súťaži Istrobot.

            Mgr. Gabriel Stach

        • Bábkarský salón
          • Bábkarský salón

          • V predveľkonočnom období a po Veľkej noci žiaci 5. ročníka v rámci hodín literatúry navštívili Bábkarský salón v Štátnej vedeckej knižnici v Banskej Bystrici. 

            Mali možnosť si prezrieť a vyskúšať rôzne typy bábok, ktoré boli súčasťou rôznych televíznych inscenácií a bábkových divadiel. 

            Zároveň sa oboznámili s históriou bábkového divadla. 

            Na záver prehliadky si vyskúšali úlohu bábkohercov. Na základe pripraveného scenára zahrali bábkové hry na základe rozprávok Červená čiapočka a Snehulienka a sedem trpaslíkov. Návšteva bábkarského salóna bola príjemným spestrením vyučovacieho procesu. 

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Bábkarský salón.

            Mgr. Martina Kupcová, Mgr. Michaela Potančoková 

        • Deň Zeme na našej škole
          • Deň Zeme na našej škole

          • Dňa 5.4.2024 sme sa na našej škole pri príležitosti Dňa Zeme venovali úprave školského areálu a okolia školy. Žiaci druhého stupňa sa pod vedením svojich učiteľov a pomocou mapiek dostali na vopred vyznačené pracovné úseky. Ich úlohou bolo daný úsek vyčistiť, nazbieraný odpad dať do vriec a odniesť do pripraveného kontajnera. Niektorí žiaci pracovali priamo v školskom areáli, kde upravovali plot a vyklčovali náletové dreviny a zasadili nové tuje.  

            Chceme sa poďakovať všetkým žiakom aj učiteľom za kus dobrej roboty. A osobitne chceme pochváliť žiakov 8.B triedy, ktorí vyčistili svoj úsek a bez váhania sa pridali k žiakom v školskom areáli.

            Ako každý rok sme mali vyhlásenú súťaž o najlepší pracovný kolektív, ale keďže všetky triedy pekne pracovali, rozhodli sme sa výhru rozdeliť do každej triedy.

            Odvedenú prácu ocenil aj pán školník!

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň Zeme na našej škole.

            Mgr. Radoslav Žolko, Mgr. Ivan Paška

        • O prvom rozprávkarovi
          • O prvom rozprávkarovi

          • Tento mesiac  žiaci 3.A, 3.B a 4.B zavítali opäť do banskobystrického Bábkového divadla na Rázcestí a zažili originálnu fantazijnú imaginatívnu rozprávku, ktorú uvidíte, aj keď zavriete oči ( dostali na oči škrabošky). Je to divadelná adaptácia čínskej ľudovej rozprávky pre všetky deti - vidiace, so zrakovým znevýhodnením aj nevidomé. Rozprávkový príbeh o nevidiacom chlapcovi s názvom ,,O prvom rozprávkarovi“ je o tom, ako ho  otec (knieža) vyhnal z kniežactva pre zrakové znevýhodnenie a v lese ho vychovali divé zvieratá. Je plný nádherných, originálnych zvukov a rytmickej hudby nabádajúcej k predstavivosti a prežívaní deja aj bez zrakových vnemov. Inscenáciu uviedli v rámci projektu MOFEM – Divadlo mobility &flexibility & emocionality. Jeho  cieľom je prekročiť izoláciu znevýhodnených skupín uzavretých (často) do svojich komunít, aby sa uviedol staronový odkaz umenia a myšlienky – umenia bez bariér - do praxe. Nadväzuje na líniu tvorby divadla z 90. rokov – divadla tolerancie.  Má za cieľ komunikovať témy súvisiace so zrakovým znevýhodnením skrz divácky atraktívne predstavenie a prispieť ku kvalitatívne novej situácii vzájomného spolužitia a porozumenia.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album O prvom rozprávkarovi.

            PaedDr. Tatiana Harmanová

        • O medúzke
          • O medúzke

          • Žiaci prvých ročníkov navštívili Bábkové divadlo Na rázcestí, pozreli si rozprávku O medúzke. Ide o prvý japonský titul v tvorbe pre deti na Slovensku. A tiež o historicky prvú japonsko-slovenskú bábkovú spoluprácu vďaka tvorbe a účasti pani Yumi Mráz Hayashi.

            Príbeh približuje ťažkosti malej medúzky, ktorá sa narodila štvorhranná a nie okrúhla. Deti sa postupne zoznamovali s pocitmi smútku a osamelosti, ktoré z toho vyplývali. Avšak v rozprávke je prítomný moment hľadania, snahy pochopiť seba samého a ostatných. To môže viesť k vnútornému uspokojeniu a pochopeniu svojej odlišnosti a tiež odlišnosti tých ostatných a ku šťastnému koncu. 

            Deti sa zoznámili s čarovným morským svetom a atraktívnym japonským umením. Boli zapojení do divadelného diania, naučili sa niektoré prvky posunkovej reči, nakoľko jeden z hercov bol nepočujúci.

            Žiaci zistili, že nie všetci sme rovnakí, odlišujeme sa od seba, a preto by sme mali byť k sebe ohľaduplní a tolerantní.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album O medúzke.

            Mgr. Tatiana Dobrotová, Mgr. Terézia Škultétyová

    • Kontakty

      • Základná škola Slovenského národného povstania
      • Sekretariát - 048/4144723, 0917 426 815. Vedúca školskej jedálne - 048/4141722. Školský klub detí - 0901 717 231. Sociálny pedagóg - 0910 734 066.
      • Trieda SNP 20, 974 47 Banská Bystrica Slovakia
      • 35677767
      • 2020985175
      • Mgr. Sergej Čabala - 0910 778 024, sergej.cabala@gmail.com
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje