• O prvom rozprávkarovi
          • O prvom rozprávkarovi

          • Tento mesiac  žiaci 3.A, 3.B a 4.B zavítali opäť do banskobystrického Bábkového divadla na Rázcestí a zažili originálnu fantazijnú imaginatívnu rozprávku, ktorú uvidíte, aj keď zavriete oči ( dostali na oči škrabošky). Je to divadelná adaptácia čínskej ľudovej rozprávky pre všetky deti - vidiace, so zrakovým znevýhodnením aj nevidomé. Rozprávkový príbeh o nevidiacom chlapcovi s názvom ,,O prvom rozprávkarovi“ je o tom, ako ho  otec (knieža) vyhnal z kniežactva pre zrakové znevýhodnenie a v lese ho vychovali divé zvieratá. Je plný nádherných, originálnych zvukov a rytmickej hudby nabádajúcej k predstavivosti a prežívaní deja aj bez zrakových vnemov. Inscenáciu uviedli v rámci projektu MOFEM – Divadlo mobility &flexibility & emocionality. Jeho  cieľom je prekročiť izoláciu znevýhodnených skupín uzavretých (často) do svojich komunít, aby sa uviedol staronový odkaz umenia a myšlienky – umenia bez bariér - do praxe. Nadväzuje na líniu tvorby divadla z 90. rokov – divadla tolerancie.  Má za cieľ komunikovať témy súvisiace so zrakovým znevýhodnením skrz divácky atraktívne predstavenie a prispieť ku kvalitatívne novej situácii vzájomného spolužitia a porozumenia.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album O prvom rozprávkarovi.

            PaedDr. Tatiana Harmanová

        • O medúzke
          • O medúzke

          • Žiaci prvých ročníkov navštívili Bábkové divadlo Na rázcestí, pozreli si rozprávku O medúzke. Ide o prvý japonský titul v tvorbe pre deti na Slovensku. A tiež o historicky prvú japonsko-slovenskú bábkovú spoluprácu vďaka tvorbe a účasti pani Yumi Mráz Hayashi.

            Príbeh približuje ťažkosti malej medúzky, ktorá sa narodila štvorhranná a nie okrúhla. Deti sa postupne zoznamovali s pocitmi smútku a osamelosti, ktoré z toho vyplývali. Avšak v rozprávke je prítomný moment hľadania, snahy pochopiť seba samého a ostatných. To môže viesť k vnútornému uspokojeniu a pochopeniu svojej odlišnosti a tiež odlišnosti tých ostatných a ku šťastnému koncu. 

            Deti sa zoznámili s čarovným morským svetom a atraktívnym japonským umením. Boli zapojení do divadelného diania, naučili sa niektoré prvky posunkovej reči, nakoľko jeden z hercov bol nepočujúci.

            Žiaci zistili, že nie všetci sme rovnakí, odlišujeme sa od seba, a preto by sme mali byť k sebe ohľaduplní a tolerantní.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album O medúzke.

            Mgr. Tatiana Dobrotová, Mgr. Terézia Škultétyová

        • Junior internet AMAVET
          • Junior internet AMAVET

          • V dňoch 12.4. a 13.4.2024 na pôde Fakulty informatiky a informačných technológií STU v Bratislave sa uskutočnil 19. ročník súťažnej konferencie JUNIOR INTERNET AMAVET.

            Záštitu nad finále súťažnej konferencie prevzal prodekan STU FIIT v Bratislave a zástupca Európskej komisie na Slovensku. Po slávnostnom otvorení konferencie sme sa spojili telemostom s Londýnom, odkiaľ všetkých účastníkov pozdravil zakladateľ organizácie AMAVET - Asociácie pre mládež, vedu a techniku.

            Partnermi konferencie boli aj MŠVVaM SR a NIVAM.

            Tento ročník obsahoval prezentácie inovatívnych projektov, ktoré boli vybrané zo 136 prihlásených prác.

            Na finále súťažnej konferencie sa predstavilo 43 projektov, ktoré postúpili z prvého kola hodnotenia.

            Súťažilo sa vo viacerých kategóriách - DESIGN, TEXT, WEB....

            Našu školu a klub 937 AMAVET v kategórii TEXT reprezentovali Alexander Bezemek / 8. A trieda / a Leonardo Pizzolato / 9. A trieda/. Obidvaja chlapci napísali úvahu na tému " Čo by sa muselo stať, aby sme sa začali zaujímať o európske voľby?" Zároveň si pripravili prezentáciu, ktora obsahovala ich tvorivý proces a za určitý časový limit museli vystúpiť pred odbornú hodnotiacu komisiu a ostatných účastníkov konferencie. Ich vystúpenie bolo profesionálne. Vo svojej kategórii súťažili so žiakmi ZŠ a SŠ.

            V kategórii TEXT Alexander získal diplom a špeciálne ocenenie odbornej hodnotiacej komisie. Za tento úspech mu srdečne blahoželáme.

            Víťaz tejto kategórie získal trojdňový pobyt v Bruseli.

            Konferencia je skvelou príležitosťou pre žiakov a študentov, ktorí sa zaujímajú o digitálne technológie. Je to priestor pre všetkých, ktorí majú záujem rozšíriť si svoje obzory.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Junior internet AMAVET.

            Mgr. Martina Kupcová

        • Úspech na celoslovenskej súťaži RoboRave.
          • Úspech na celoslovenskej súťaži RoboRave.

          • RoboRave je celoslovenská súťaž autonómnych robotov. Žiaci základných a stredných škôl si preveria svoje zručnosti v kategóriách sumo, hasenie ohňa, súboj rytierov a a-MAZE-ing. Tento rok sa konala na pôde Žilinskej univerzity v budove rektorátu.

            Súťaž sumo robotov sa skladal zo súbojov, v ktorých sa jednotlivé roboty snažili, podobne ako v tradičnom japonskom bojovom umení, vytlačiť súpera von z ringu. Stretlo sa tu  34 robotov, ktoré odohrali celkom 134 zápasov v dvoch kategóriách.

            Víťazi v kategórii Lego Sumo Junior 2024

            1. Daniel Stupavský, ZŠ SNP, Banská Bystrica

            2. Martin Hollý, ZŠ SNP, Banská Bystrica

            3. Filip Gonda, ZŠ SNP, Banská Bystrica

             

            Víťazi v kategórii Lego Sumo  2024

            1. Teodor Vysoký, ZŠ SNP, Banská Bystrica

            2. Jozef Vakula, CVČ pri KSŠ sv.F.Assiského, Banská Štiavnica

            3. Michal Šimo, ZŠ SNP, Banská Bystrica

             

            V kategórii súboj rytierov  mali súťažiaci navrhnúť, zostaviť a naprogramovať robota idúceho po čiare. Robot môže niesť rytiera, ľahko pripevneného 3 magnetmi na oceľovej doske, ktorý odstráni súperovho rytiera len pomocou svojej kopie. Tu sa podarilo Dávidovi Hanzelovi obsadiť krásne 3. miesto.

            Chlapcom ďakujeme za úspešnú reprezentáciu.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Úspech na celoslovenskej súťaži RoboRave.

            Mgr. Gabriel Stach

        • Včela medonosná a zážitkové vyučovanie
          • Včela medonosná a zážitkové vyučovanie

          • Včelie spoločenstvo, včela medonosná, med, propolis, včelí vosk. S týmito pojmami žiaci nepracovali v laviciach a neučili  sa o nich z učebnice Prvouky. Žiaci 2. B triedy si vypracovali vlastné projekty o včelách, ktoré následne  prezentovali svojim spolužiakom, ktorých sa ich pýtali množstvo otázok a  vedeli pohotovo odpovedať. Okrem projektov priniesli do školy aj výrobky, ktoré vyprodukovali včely. Dokonca aj uhynuté včely v pláste od včelára!

            Následne sa žiaci zúčastnili aj pútavej prezentácie o včelách vo Verejnej knižnici Mikuláša Kováča, kde si svoje nadobudnuté poznatky rozšírili a aj utvrdili.

            Vyučovanie vie byť aj zábavné a žiaci ani nevedeli ako sa naučili nové informácie o včelách.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Včela medonosná a zážitkové vyučovanie.

            PhDr. Mgr. Michaela Lietavová, PhD.

        • Ovocie a zelenina ako superhrdina
          • Ovocie a zelenina ako superhrdina

          • Žiaci prvého stupňa sa zapojili do celoslovenskej výtvarnej súťaže pri príležitosti svetového dňa obezity v spolupráci s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva so sídlom v Banskej Bystrici. Téma súťaže bola „Ovocie a zelenina ako superhrdina!“. Zaujímavosťou tejto súťaže bolo, že sa do nej zapojila trieda ako celok, čo prospelo aj kamarátskym vzťahom v triede.

            Do súťaže sa zapojili triedy 1.A, 2.B, 3.A a 4.B. Víťazom regionálneho kola sa stal kolektív 2.B triedy. Sladkú a ovocnú odmenu, spolu s diplomom  odovzdala PhDr. Petra Hellebrandt z RUVZ v Banskej Bystrici a pán riaditeľ Mgr. Sergej Čabala.

            Víťaznej triede srdečne gratulujeme.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Ovocie a zelenina ako superhrdina.

            PhDr. Mgr. Michaela Lietavová, PhD.

        • Návšteva Oxford Bookshopu v BB
          • Návšteva Oxford Bookshopu v BB

          • Pri príležitosti mesiaca kníh sme v posledný deň pred veľkonočnými prázdninami, dňa 27. marca 2024, zavítali so žiakmi 6.B triedy v rámci hodiny anglického jazyka do kníhkupectva cudzojazyčnej literatúry OXFORD BOOKSHOP v Banskej Bystrici.

            Žiaci sa tu oboznámili s literatúrou písanou nielen v anglickom jazyku. Pán Škarba, odborník na cudzojazyčnú literatúru,  žiakom predstavil knihy rôznych žánrov z radu Graded readers, ktoré sú špeciálne vytvorené pre žiakov a študentov anglického jazyka, prispôsobené ich jednotlivým jazykovým úrovniam. Prostredníctvom ich čítania sa čitateľom obohacuje slovná zásoba, osvojujú si gramatické javy a tiež sa rozvíja ich predstavivosť.

            Počas našej návštevy mali žiaci možnosť vyskúšať si prácu so slovníkmi a zistiť rozdiel medzi bilingválnymi a výkladovými slovníkmi. Zároveň si otestovali aj svoje jazykové a čitateľské zručnosti v zaujímavých čitateľských aktivitách.

            Žiaci si návštevu kníhkupectva Oxford Bookshop užili a veríme, že tí, ktorí radi čítajú, budú v čítaní pokračovať a tí ostatní sa k čítaniu v cudzom jazyku nechali aspoň inšpirovať.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Návšteva Oxford Bookshopu v BB.

            Mgr. Veronika Lacková

        • Jarná brigáda v Seniu
          • Jarná brigáda v Seniu

          • Dňa 5. apríla 2024 žiaci 5.A a 7.A triedy spolu so svojimi triednymi učiteľkami vymenili školské lavice za záhradu v ZSS Senium na Jilemnického ulici v Banskej Bystrici. Pri príležitosti blížiaceho sa Dňa Zeme sme opäť navštívili toto zariadenie, s ktorým udržujeme dlhoročnú spoluprácu. V rámci jarnej brigády naši šikovní žiaci pohrabali lístie, pozbierali popadané konáre, vyčistili kvetinové záhony, vyzametali chodníky, altánok. Stihli tiež poumývať stoly a lavičky slúžiace klientom na oddych, športové náčinie, ako napr. posilňovacie stroje, stolnotenisový stôl a pod. Počasie nám prialo, nálada bola výborná, urobili sme kus práce a tak sme sa do školy vrátili s dobrým pocitom.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Jarná brigáda v Seniu.

            Mgr. Mája El Hajry, Mgr. Katarína Mazúchová

        • Okresné kolo Matematickej olympiády
          • Okresné kolo Matematickej olympiády

          • Dňa 3.4.2024 sa naši piati žiaci zúčastnili na Okresnom kole 73. ročníka Matematickej olympiády v kategóriách Z6,Z7 a Z8.

            V kategórii Z6 to bol Matúš Pavlík zo 6.C a Ksenia Molchanova zo 6.B.

            Kategóriu Z7 zastúpili Teodor Vysoký a Ema Zarembová, obaja zo 7.B.

            A v kategórii Z8 to bol Matúš Žambor z 8.B.

            Žiaci riešili tri úlohy s časovým limitom dve hodiny. Úlohy boli náročné a žiaci využili každú minútu na to, aby ich úspešne vyriešili. Všetkým gratulujeme k ich výsledkom, no obzvlásť nám urobil radosť Teodor Vysoký, ktorý sa umiestnil na piatom mieste.

            Gratulujeme.

            Mgr. Zuzana Brachnová

        • Marcová burza
          • Marcová burza

          • V dňoch 25. - 27. 3. 2024 sa v priestoroch našej školy konala už tradičná Marcová burza kníh a hračiek. To, že sa z nej podarilo získať nádherných 391 eur je zásluhou všetkých, ktorí sa neváhali rozlúčiť s obľúbenými knihami, hračkami, či rôznymi drobnosťami v dobrej viere, že môžu urobiť radosť ešte niekomu inému. Priniesli ich do školy a my sme ich potom za symbolické ceny predávali novým majiteľom. Veľa vyzbieraných vecí sa predalo a tie, čo zostali, sa stanú základom pre burzu budúcoročnú. Finančný výťažok z uskutočnenej burzy rozdelíme na dve miesta. Časť, konkrétne 200 eur, použijeme v rámci blížiaceho sa Dňa Zeme na zveľadenie našej školy, na zakúpenie kvetinovej výzdoby, napr. aj nových tují do školskej záhrady. Druhú časť výťažku poukážeme na humanitárnu pomoc v rámci kampane Tehlička 2024, do ktorej sa v spolupráci so združením SAVIO zapájame už dlhé roky.  Tohtoročný 19. ročník Tehličky je určený na zlepšenie podmienok vzdelávania detí vybudovaním multifunkčnej školskej haly v Edukačnom centre sv. Bakhity na misii v Tonj v Južnom Sudáne. Sumu 191 eur ešte doplnili žiaci, ktorí pod vedením pani učiteľky Havaničovej vyzbierali spoločne na hodinách náboženskej výchovy 26,25 eur. A po otvorení vlastnoručne vyrobenej pokladničky, ktorá bola umiestnená vedľa burzy, to bolo ešte ďalších 10,75 eur. Takže skvalitniť vzdelávanie detí v Južnom Sudáne  pomôžeme celkovou sumou 228 eur. Obrovské poďakovanie patrí všetkým, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom do tohto podujatia zapojili. Veríme, že zakúpené knihy, hračky a rôzne drobnosti svojich nových majiteľov potešia. A čo nás teší všetkých spoločne? Vedomie, že popri všetkých radostiach a starostiach nezabúdame myslieť tiež na iných.  

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Marcová burza.

            Za Žiacku školskú radu Mgr. Mája El Hajry

        • Šikana a kyberšikana
          • Šikana a kyberšikana

          • V dňoch 25.3.2024 a 27.3.2024 sme sa venovali spolu so žiakmi 7. ročníkov v súčasnej dobe dôležitej téme : Šikana, kyberšikana  a trestnoprávna zodpovednosť.  Por. Mgr. Martina Palyo z OR PZ Banská Bystrica počas dvoch  vyučovacích hodín žiakom vysvetlila : Čo je šikana a kyberšikana, ako postupovať,  keď som obeť, alebo som svedkom šikanovania . Aké dôsledky má nielen na obeť, ale aj na samotného agresora a kde hľadať pomoc.  Venovali sme sa aj trestnoprávnej zodpovednosti ,  aké  konanie  je konkrétne už  považované za trestný čin v zmysle Trestného zákona.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Šikana a kyberšikana.

            Mgr. Trvalová Janka

        • Súťaž v aranžovaní
          • Súťaž v aranžovaní

          • Dňa 27. marca 2024 sa v priestoroch Robotníckeho domu konala súťaž vo veľkonočnom aranžovaní, ktorú pre žiakov základných škôl Banskobystrického regiónu zorganizovalo CVČ - JUNIOR v spolupráci s Mestským úradom Banská Bystrica. Našu školu reprezentovali Ema Béreš (6.C) a Adriana Borseková (6.B). Obidve dievčatá ukázali svoju kreativitu v použití rozmanitých, ale najmä prírodných materiálov. Podarilo sa im vytvoriť krásne a originálne veľkonočné ikebany, ktoré upútali pozornosť súťažiacich aj poroty. V kategórii žiakov 4 - 6. ročníka sa na krásnom 2. mieste umiestnila Adriana Borseková.

            Gratulujeme.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Súťaž v aranžovaní.

            Mgr. Anna Hudecová

        • Beseda so spisovateľom
          • Beseda so spisovateľom

          • 22.3. 2024 prijal pozvanie na besedu do našej triedy 1. B spisovateľ Boris Kováč. Napísal už zopár kníh a o jednej nám prišiel toho viac porozprávať. Názov knihy je Dobrodružstvo medveďa Beďa, ktorý radšej pestoval šport ako cesnak. No netušili sme, že pán Kováč si okrem knihy prinesie aj mnoho iných vecí.  Keď začal z tašky vyberať okrem knihy obrovský širák, varič, hrniec, jedlo, niečo sa nám nezdalo. Nebola to len taká obyčajná beseda , my sme mohli príbeh vnímať všetkými zmyslami. Učenie a teda čítanie bolo pre nás neobyčajným zážitkom. Príbeh je o medvedíkovi Beďovi, ktorého nebaví pestovať medvedí cesnak, ale radšej robí nezbedné a hlavne športové aktivity. Zaujímavé je, že dej sa odohráva na miestach banskobystrického regiónu spojeného s významnou baníckou históriou Slovenska, ako je napríklad  Špania Dolina, Donovaly, Staré Hory, Kalište...

            Pánovi spisovateľovi ďakujeme za návštevu a mnoho nových informácií. Na jeho návštevu sme tak rýchlo nezabudli, pretože ešte celý deň u nás v triede rozvoniaval medvedí cesnak.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Beseda so spisovateľom.

            Mgr. Terézia Škultétyová

        • Úspech na medzinárodnej súťaži Robotic Tournament – Rybník, Poľsko
          • Úspech na medzinárodnej súťaži Robotic Tournament – Rybník, Poľsko

          • Aj v tomto roku sa žiaci našej školy zúčastnili na medzinárodnej robotickej súťaži v meste Rybník v Poľsku s názvom Robotic Tournament.

            V tomto roku sa na súťaži v 13. kategóriách predstavilo 457 robotov a 445 súťažiacich z Poľska, Českej republiky, Slovenska, Litvy a Rumunska.

            V kategórii „Sumo for LEGO“ nás reprezentovali Filip Gonda a Samuel Cimerman. V silnej konkurencii 70 súťažiacich postúpil Filip Gonda zo skupiny a vybojoval krásne 3. miesto.

            V kategórii „MiniSumo for LEGO“ nás reprezentovali Teodor Vysoký, Michal Šimo a Viliam Oravec. V silnej konkurencii 69 súťažiacich postúpil Teodor Vysoký zo skupiny a vybojoval krásne 1. miesto.

            V kategórii „RoboDragRace for LEGO“, Patrik Paľo obsadil 2. miesto a Daniel Stupavský 5. miesto. V tejto kategórii súťažilo 33 súťažiacich. 

            Chlapcom ďakujeme za úspešnú reprezentáciu.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Úspech na medzinárodnej súťaži Robotic Tournament – Rybník, Poľsko.

            Mgr. Gabriel Stach

        • Deň vody v ŠKD
          • Deň vody v ŠKD

          • Dňa 22. marca 2024, ktorý je dňom vody sme sa s deťmi v oddeleniach ŠKD rozprávali o jej význame pre život a ako je pre nás potrebná.

            Dozvedeli sme sa aké sú zdroje pitnej vody dôležité pre našu planétu a je veľmi aktuálne chrániť ich. Zopakovali sme si ako treba vodu rozumne používať u nás doma aj v škole.

            S pani vychovávateľkami sme si pozreli prezentáciu o kolobehu vody v prírode a spôsobe jej čistenia. Spoločne sme si aj zasúťažili v kvíze o vode a vypracovali rôzne zaujímavé pracovné listy.

            Vodu používame denne a potrebujeme ju piť v rozumnom množstve pretože je potrebná pre naše zdravie a nesmieme ňou plytvať. V ŠKD sme na záver vysvetlili deťom, že všetci môžeme prírode pomôcť tak, že nebudeme prispievať k jej znečisťovaniu a pomôžeme pri čistení riek, potôčikov a studničiek vo svojom okolí a budeme vodou viac šetriť a rozumne ju používať každý deň.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň vody v ŠKD.

            Mgr. Ivica Kaplánová

        • Hodina deťom
          • Hodina deťom

          • Dňa 21. marca 2024 sa v spolupráci s Nadáciou pre deti Slovenska konal 25. ročník verejnej zbierky Hodina deťom. Zbierka je cielene zameraná na pomoc deťom, ktoré vyrastajú len s jedným rodičom. Na Slovensku je v súčasnosti takýchto rodičov takmer 150-tisíc a a detí vyrastajúcich v týchto rodinách viac ako 200-tisíc. Výnos zbierky je určený pre žiadateľov z radov jednorodičov, ako aj pre organizácie pomáhajúce rodinám, ktoré sa ocitli v núdzi.   21. marca sa aj naši šikovní deviataci stali dobrovoľníkmi a v škole a uliciach Banskej Bystrice sa im podarilo vyzbierať sumu 530,20 eur. Patrí im a všetkým, ktorí na Hodinu deťom prispeli veľké poďakovanie. Veríme, že vyzbierané finančné prostriedky sa dostanú k tým deťom a rodičom, ktoré ich najviac potrebujú.                                           

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Hodina deťom.

            Za Žiacku školskú radu Mgr. Mája El Hajry

        • Múzeum, kladenie vencov, knižnica
          • Múzeum, kladenie vencov, knižnica

          • V rámci vyučovania dejepisu sme v marci stihli viaceré aktivity aj mimo školy. Pri príležitosti 25. ročníka „Týždňa slovenských knižníc“ sme s piatakmi učivo o prvých knihách a vynáleze kníhtlače prebrali priamo v príjemnom prostredí Verejnej knižnice Mikuláša Kováča. S deviatakmi sme si pripomenuli 79. výročie oslobodenia Banskej Bystrice a obete 2. svetovej vojny svojou účasťou na pietnej spomienke a slávnostnom kladení vencov na Námestí SNP a následne prehliadkou expozície Múzea SNP. Veď jednou z najúčinnejších foriem učenia sa je práve učenie zážitkové, o čo sa v našej škole snažíme neustále.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Múzeum, kladenie vencov, knižnica.

            Mgr. Mája El Hajry

        • Čarovanie s vodou
          • Čarovanie s vodou

          • Na hodinách chémie sme sa opäť čarovali. Tento krát s vodou.

            Úlohou žiakov 7. ročníka bolo vyskúšať rôzne pokusy, kde hlavnú úlohu mala voda. Spomeňme aspoň niektoré – Tekutina, alebo pevná látka ?, Miznúca tekutina, Papier, ktorý sa nenamočí, Skrytý priechod, Dvíhajúca sa zápalka, Kvitnúce kvety, Sieťka, ktorá zastaví vodu, Kúzelný potápač. Opäť sme zistili, že chémia je vlastne zábavná veda. 

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Čarovanie s vodou.

            Mgr. Katarína Mazúchová

    • Kontakty

      • Základná škola Slovenského národného povstania
      • Sekretariát - 048/4144723, 0917 426 815. Vedúca školskej jedálne - 048/4141722. Školský klub detí - 0901 717 231. Sociálny pedagóg - 0910 734 066.
      • Trieda SNP 20, 974 47 Banská Bystrica Slovakia
      • 35677767
      • 2020985175
      • Mgr. Sergej Čabala - 0910 778 024, sergej.cabala@gmail.com
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje