• Úspech na medzinárodnej súťaži Robotic Tournament – Rybník, Poľsko
          • Úspech na medzinárodnej súťaži Robotic Tournament – Rybník, Poľsko

          • Aj v tomto roku sa žiaci našej školy zúčastnili na medzinárodnej robotickej súťaži v meste Rybník v Poľsku s názvom Robotic Tournament.

            V tomto roku sa na súťaži v 13. kategóriách predstavilo 457 robotov a 445 súťažiacich z Poľska, Českej republiky, Slovenska, Litvy a Rumunska.

            V kategórii „Sumo for LEGO“ nás reprezentovali Filip Gonda a Samuel Cimerman. V silnej konkurencii 70 súťažiacich postúpil Filip Gonda zo skupiny a vybojoval krásne 3. miesto.

            V kategórii „MiniSumo for LEGO“ nás reprezentovali Teodor Vysoký, Michal Šimo a Viliam Oravec. V silnej konkurencii 69 súťažiacich postúpil Teodor Vysoký zo skupiny a vybojoval krásne 1. miesto.

            V kategórii „RoboDragRace for LEGO“, Patrik Paľo obsadil 2. miesto a Daniel Stupavský 5. miesto. V tejto kategórii súťažilo 33 súťažiacich. 

            Chlapcom ďakujeme za úspešnú reprezentáciu.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Úspech na medzinárodnej súťaži Robotic Tournament – Rybník, Poľsko.

            Mgr. Gabriel Stach

        • Veľkonočné  prázdniny
          • Veľkonočné  prázdniny

          • Veľkonočné  prázdniny 28. marec – 2. apríl 2024

            Posledný deň vyučovania pred začiatkom prázdnin 27.03.2024 (streda)

            Začiatok vyučovania po prázdninách – 3.4.2024 (streda)

        • Deň vody v ŠKD
          • Deň vody v ŠKD

          • Dňa 22. marca 2024, ktorý je dňom vody sme sa s deťmi v oddeleniach ŠKD rozprávali o jej význame pre život a ako je pre nás potrebná.

            Dozvedeli sme sa aké sú zdroje pitnej vody dôležité pre našu planétu a je veľmi aktuálne chrániť ich. Zopakovali sme si ako treba vodu rozumne používať u nás doma aj v škole.

            S pani vychovávateľkami sme si pozreli prezentáciu o kolobehu vody v prírode a spôsobe jej čistenia. Spoločne sme si aj zasúťažili v kvíze o vode a vypracovali rôzne zaujímavé pracovné listy.

            Vodu používame denne a potrebujeme ju piť v rozumnom množstve pretože je potrebná pre naše zdravie a nesmieme ňou plytvať. V ŠKD sme na záver vysvetlili deťom, že všetci môžeme prírode pomôcť tak, že nebudeme prispievať k jej znečisťovaniu a pomôžeme pri čistení riek, potôčikov a studničiek vo svojom okolí a budeme vodou viac šetriť a rozumne ju používať každý deň.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň vody v ŠKD.

            Mgr. Ivica Kaplánová

        • Hodina deťom
          • Hodina deťom

          • Dňa 21. marca 2024 sa v spolupráci s Nadáciou pre deti Slovenska konal 25. ročník verejnej zbierky Hodina deťom. Zbierka je cielene zameraná na pomoc deťom, ktoré vyrastajú len s jedným rodičom. Na Slovensku je v súčasnosti takýchto rodičov takmer 150-tisíc a a detí vyrastajúcich v týchto rodinách viac ako 200-tisíc. Výnos zbierky je určený pre žiadateľov z radov jednorodičov, ako aj pre organizácie pomáhajúce rodinám, ktoré sa ocitli v núdzi.   21. marca sa aj naši šikovní deviataci stali dobrovoľníkmi a v škole a uliciach Banskej Bystrice sa im podarilo vyzbierať sumu 530,20 eur. Patrí im a všetkým, ktorí na Hodinu deťom prispeli veľké poďakovanie. Veríme, že vyzbierané finančné prostriedky sa dostanú k tým deťom a rodičom, ktoré ich najviac potrebujú.                                           

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Hodina deťom.

            Za Žiacku školskú radu Mgr. Mája El Hajry

        • Múzeum, kladenie vencov, knižnica
          • Múzeum, kladenie vencov, knižnica

          • V rámci vyučovania dejepisu sme v marci stihli viaceré aktivity aj mimo školy. Pri príležitosti 25. ročníka „Týždňa slovenských knižníc“ sme s piatakmi učivo o prvých knihách a vynáleze kníhtlače prebrali priamo v príjemnom prostredí Verejnej knižnice Mikuláša Kováča. S deviatakmi sme si pripomenuli 79. výročie oslobodenia Banskej Bystrice a obete 2. svetovej vojny svojou účasťou na pietnej spomienke a slávnostnom kladení vencov na Námestí SNP a následne prehliadkou expozície Múzea SNP. Veď jednou z najúčinnejších foriem učenia sa je práve učenie zážitkové, o čo sa v našej škole snažíme neustále.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Múzeum, kladenie vencov, knižnica.

            Mgr. Mája El Hajry

        • Čarovanie s vodou
          • Čarovanie s vodou

          • Na hodinách chémie sme sa opäť čarovali. Tento krát s vodou.

            Úlohou žiakov 7. ročníka bolo vyskúšať rôzne pokusy, kde hlavnú úlohu mala voda. Spomeňme aspoň niektoré – Tekutina, alebo pevná látka ?, Miznúca tekutina, Papier, ktorý sa nenamočí, Skrytý priechod, Dvíhajúca sa zápalka, Kvitnúce kvety, Sieťka, ktorá zastaví vodu, Kúzelný potápač. Opäť sme zistili, že chémia je vlastne zábavná veda. 

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Čarovanie s vodou.

            Mgr. Katarína Mazúchová

        • Voda nad zlato
          • Voda nad zlato

          • Pri príležitosti Svetového dňa vody, ktorý sa každoročné koná  22. marca, sme sa so žiakmi 5. ročníkov,   vybrali na environmentálne vyučovanie do Tihányiovského kaštieľa v Radvani.

            Aby sme spravili niečo správne pre prírodu, ale aj pre svoje zdravie, išli sme pešo. Urobili sme celkovo 10 000 krokov, prešli sme skoro 7 km a spálili 474 kcal (kalórií).

            Dozvedeli sme sa zaujímavé fakty o vode, o jej správnom využívaní, aby sme si ju dokázali zachovať stále čistú a vhodnú na pitie aj pre ďalšie generácie.  Vyskúšali sme si urobiť super pokusy a pozreli si expozíciu zvierat.

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Voda nad zlato.

            Mgr. Katarína Mazúchová, Mgr. Ivan Paška, Mgr. Patrik Nemčík 

        • Rozpočet žiakov 7.A triedy
          • Rozpočet žiakov 7.A triedy

          • Na etickej výchove sme sa spoločne so žiakmi 7.A triedy zamysleli a položili si otázku, čo je rozpočet. Ako vieme, rozpočet predstavuje organizovaný plán riadenia financií. Umožňuje sledovať svoje príjmy a výdavky, vyčleniť peniaze na nevyhnutné položky a vytvárať úspory.

            V našej kruhovej terapii sme sa rozhovorom dozvedeli, že žiaci si svoje „darované“ financie vážia. Väčšina žiakov má pokladničky, ktoré nie a nie naplniť J. Nájdu sa aj takí, ktorí uložené peniaze ihneď minú na maškrty, ale zase aj takí, ktorí si šetria na dom.

            Vybrali sme sa do ulíc pred našou školou overiť si, či sa „darované peniaze“ vedia vrátiť celé alebo len časť z nich. Úlohou bolo slušnou formou požiadať pani predavačky a rozmeniť 20 eur v akomkoľvek obchode. Aký bol výsledok? Podarilo sa to! Len traja žiaci boli veľmi hladní a investovali časť svojich „darovaných“ financií na jedlo. Ostaní si to pekne odložili na „horšie časy“.

            Ďakujeme všetkým milým pani predavačkám, že boli ochotné s nami na tomto pláne spolupracovať.

            PS: Nabudúce do podobnej akcie zasvätíme aj nášho pána riaditeľa, pretože väčšina pani predavačiek sa chcela fotiť aj s ním.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Rozpočet žiakov 7.A triedy.

            Mgr. Katarína Mazúchová

        • Exkurzia - múzeum dopravy STM Bratislava a múzeum dizajnu
          • Exkurzia - múzeum dopravy STM Bratislava a múzeum dizajnu

          • V spolupráci s klubom AMAVET sme sa zúčastnili v rámci neformálneho vzdelávania odbornej exkurzie do múzea dopravy STM Bratislava a múzea dizajnu.

            Múzeum dopravy sa nachádza neďaleko bratislavskej hlavnej stanice na Šancovej ul. 1/A v priestoroch bývalého staničného skladu č. 1 a na priľahlom koľajisku za budovou riaditeľstva Železničnej polície SR. Okrem historických cestných a železničných vozidiel prezentuje tiež exponáty z rôznych technických železničných odvetví a v tematickom pavilóne bola expozícia venovaná lodnej doprave na Slovensku.

            Slovenské múzeum dizajnu (SMD) sídliace v bratislavských Hurbanových kasárňach začína svoju výstavnú činnosť prvou expozíciou: 100 rokov dizajnu/Slovensko 1918–2018. Pripravili ju pri príležitosti 100. výročia vzniku Československej republiky a 25. výročia vzniku Slovenskej republiky.

            Počas  exkurzie sme navštívili aj nákupne centrum, kde sa naši žiaci nečakane stretli s hercom Svätoplukom Malachovským.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzia - múzeum dopravy STM Bratislava a múzeum dizajnu.

            Mgr. Gabriel Stach

        • Deň otvorených dverí spojený s ľudovými remeslami
          • Deň otvorených dverí spojený s ľudovými remeslami

          • Dňa 21. marca 2024 sme na našej „SNP-čke“ privítali ľudových remeselníkov, ktorí nám svojou tvorbou spestrili dopoludňajšie vyučovanie. Keďže to bol zároveň deň otvorených dverí, prehliadnuť priestory našej školy si mohli tiež rodičia s deťmi, možno našimi budúcimi prvákmi. Postupne prichádzali aj škôlkari, ktorých okrem ľudových remesiel zaujala najmä možnosť vyskúšať si jazdu na dopravnom ihrisku alebo športové aktivity v telocvični. Pri vstupe do pekne vyzdobeného vestibulu školy sa im očká rozžiarili pohľadom na živých zajačikov. Na druhom poschodí  už na všetkých návštevníkov čakali tvorivé dielne šikovných remeselníkov predvádzajúcich svoje umenie paličkovania, pradenia na kolovrátku, výroby čipiek. Pohľady zaujali z priadze háčkované drobnosti, ale aj nádherné šaty, z kovu vyrobené umelecké predmety alebo ukážka pletenia prútov a košíkov. Keďže sa blížia veľkonočné sviatky, s veľkým záujmom sa stretlo zdobenie kraslíc rôznymi technikami. Už tradične sa tohto nášho podujatia zúčastnili zamestnanci a klienti DSS Kompa s ukážkou tkania kobercov na krosnách. Celú školu rozvoňala ručná výroba mydiel a šumivých gulí do kúpeľa. Prvýkrát sme privítali aj zamestnancov a klientov organizácie SPOSA (Spoločnosti na pomoc osobám s autizmom), ktorí prezentovali svoje zručnosti vyrobenými svietnikmi,  ikebanami, ekologickými obalmi z včelieho vosku a pod. Snažili sa nám tiež sprostredkovať informácie ohľadom ich hodnotného a zároveň krehkého duševného sveta. Všetky tvorivé aktivity si žiaci mohli sami vyskúšať, vyrobené výrobky zobrať domov, prípadne si zakúpiť drobnosti, ktoré ich oslovili najviac. Príjemnou atmosférou priestorov školy návštevníkov sprevádzali naši šikovní deviataci. Veríme, že nielen naši žiaci a zamestnanci, ale všetci, ktorí v dnešný deň k nám zavítali, sa cítili dobre a odchádzali s novými poznatkami plní pozitívnych dojmov. Tešíme sa opäť o rok.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň otvorených dverí spojený s ľudovými remeslami.

            Za kolektív žiakov a pedagógov školy Mgr. Mája El Hajry, Mgr. Petra Filipová

        • Okresné kolo súťaže Šaliansky Maťko
          • Okresné kolo súťaže Šaliansky Maťko

          • Šaliansky Maťko je recitačná súťaž v prednese slovenských povestí, na ktorej sa v okresnom kole tento rok zúčastnili aj naši žiaci a prezentovali svoje umelecké talenty. Naša tretiačka, Nelka Polomská z 3.A triedy, predviedla svoj potenciál v kategórii žiakov z prvého stupňa. Medzi ďalšími účastníkmi nemožno nespomenúť ani Elu Mojžišovú zo 6.C, ktorá svojou interpretáciou povesti dokázala, že mladá generácia sa nezabúda venovať kultúrnemu dedičstvu svojej krajiny. Medzi účastníkmi sa vynímal Peťko Šnírer, žiak piateho ročníka, s povesťou od autorky Zuzany Zemaníkovej, ktorý svojím zaujímavým a živým podaním príbehu porotu zaujal najviac zo všetkých súťažiacich a umiestnil sa na krásnom prvom mieste. Srdečne gratulujeme!

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Okresné kolo súťaže Šaliansky Maťko.

            Mgr. Petra Filipová

        • Marec s Čitkom
          • Marec s Čitkom

          • Marec – mesiac knihy bol prvýkrát vyhlásený v roku 1955 ako snaha o udržanie a podporenie trvalého záujmu o knihy. Knižnice plnia túto úlohu tým, že sprístupňujú svoje knižné fondy čitateľom po celý rok. Počas celého marca prebiehali v pobočkách VKMK rôzne aktivity. Čítalo sa viac, ako obvykle. Aj naši žiaci 3. ročníkov sa v mesiaci marci zúčastnili jedného z mnohých podujatí s názvom Marec s Čitkom. Oboznámili sa so súčasnými autormi detských kníh, ich tvorbou a čítali úryvky z niektorých z nich. Aj takýmto spôsobom podnecujeme u detí chuť čítať, tak aby sa čítanie stalo ich celoživotnou záľubou.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Marec s Čitkom.

            PaedDr. Tatiana Harmanová, Mgr. Marek Pisarčík

        • Zachránený dateľ
          • Zachránený dateľ

          • Ďateľ veľký (dendrocopos major) je najrozšírenejší a najhojnejší spomedzi európskych ďatľov. Najčastejšie obľubuje dubové a hrabové lesy, parky a záhrady so starými stromami. Je to veľmi užitočný tvor.

            Máme ich aj my niekoľko v našej školskej záhrade. Jedného dňa, ale jeden „zablúdil“ , „nevybral zákrutu a narazil do čelného skla na aute“. 

            Na záchranu mu prišli naši žiaci zo 6.B triedy, ktorí ho opatrne zodvihli a preniesli do školy. Bol trošku otrasený, ale pri živote.

            Pýtate sa čo sa s ním stalo?

            Zdvihnete hlavu na stromy v našej záhrade, započúvajte sa a možno ho aj uvidíte.

            Ďakujem žiakom zo 6.B triedy.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Zachránený dateľ.

            Mgr. Katarína Mazúchová

        • Lesný ekosystém
          • Lesný ekosystém

          • Naši šikovní žiaci, športovci 5.C triedy mali za úlohu hľadať, zbierať, priniesť, niečo čo ich zaujalo na prechádzke v lese. Veru, bolo toho dosť, aby sme si vytvorili také malé modely lesných ekosystémov. Lesné ekosystémy, totiž zaberajú v biosfére najväčšiu rozlohu a komplexnosť ich štruktúry umožňuje maximálnu rozmanitosť foriem života.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Lesný ekosystém.

            Mgr. Katarína Mazúchová

        • Futbalový turnaj základných škôl v Brusne
          • Futbalový turnaj základných škôl v Brusne

          • Naši žiaci 7. a 8. ročníka sa tak, ako minulý rok predstavili na futbalovom turnaji v Brusne, kde obsadili konečné 1. miesto. Sily si zmerali so ZŠ Brusno, ZŠ Nemecká a ZŠ Brezno. ZŠ Selce sa nakoniec na turnaj nedostavili. 

            Výsledky: 

            ZŠ SNP 20 - ZŠ Brusno 10:1
            ZŠ SNP 20 - ZŠ Brezno 5:2
            ZŠ SNP 20 - ZŠ Nemecká 9:4

            Organizátorovi  ďakujeme za skvele zvládnutý turnaj a chlapcom ďakujem za dobrú reprezentáciu školy a disciplínovanosť. 

            Mgr. Martin Dvoran

        • Slovo, jazyk, kniha
          • Slovo, jazyk, kniha

          • Dňa 15.3.2024 žiaci 6. B triedy navštívili Štátnu vedeckú knižnicu v Banskej Bystrici, aby si prezreli pútavú interaktívnu výstavu z Bibiany, domu umenia pre deti - Slovo, jazyk, kniha.

            Výstava je komornou oslavou Medzinárodného dňa materinského jazyka a Medzinárodného dňa detskej knihy. Výstava mapuje literatúru národnostných menšín, ktoré žijú na území Slovenska.

            Žiaci mali možnosť prezrieť si 14 panelov, na ktorých boli literárne ukážky národnostnej menšiny v slovenčine.

            Dostali za úlohu vyriešiť tajničku

            Pri jej vyriešení museli čítať ukážky z literatúry národnostných menšín, aby vyhľadali slová, ktoré bolo potrebné doplniť do tajničky.

            Ich druhou úlohou bolo poskladať 14 puzzle, ktoré predstavovali námety rozprávok národnostných menšín.

            Na záver im pani lektorka prečítala ukrajinskú rozprávku.

            Ako to v rozprávkach býva, dobro zvíťazilo nad zlom. 

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Slovo, jazyk, kniha.

            Mgr. Martina Kupcová

        • Veľkonočné tvorenie
          • Veľkonočné tvorenie

          • Dňa 15.3. 2024 mali žiaci prvých tried zážitkové učenie s pánom keramikárom Marekom Novotňákom. Naučili sa, ako hlina vyzerá, ako sa s ňou pracuje, používali rôzne nástroje pri práci. Zistili, že hlina je tvárna, môžu svojimi rukami hlinu miesiť, vaľkať a robiť rôzne tvary. Rozvíjali si svoju jemnú motoriku a trpezlivosť, ktoré sú veľmi dôležité pri písaní. Pán keramikár ich zasvätil do práce s hlinou a pod jeho vedením začali vznikať zaujímavé diela. Podľa pokynov a správneho postupu vytvorili barančeka. Práca deti veľmi bavila, zistili , že sa dá pri práci aj zašpiniť. Výsledkom boli pekné práce, ktoré pán keramikár dá ešte vypáliť v keramickej peci. Deti sa už tešia, ako svojimi barančekmi potešia svojich rodičov.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Veľkonočné tvorenie.

            Mgr. Tatiana Dobrotová a Mgr. Terézia Škultétyová

    • Kontakty

      • Základná škola Slovenského národného povstania
      • Sekretariát - 048/4144723, 0917 426 815. Vedúca školskej jedálne - 048/4141722. Školský klub detí - 0901 717 231. Sociálny pedagóg - 0910 734 066.
      • Trieda SNP 20, 974 47 Banská Bystrica Slovakia
      • 35677767
      • 2020985175
      • Mgr. Sergej Čabala - 0910 778 024, sergej.cabala@gmail.com
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje