• Zázračné bylinky a ich využitie
          • Zázračné bylinky a ich využitie

          • Už oddávna žili v našej krajine ľudia, ktorí spoznávali a využívali mnohé dary prírody. Lekárov a liekov ako ich máme dnes nebolo, preto ľudia zbierali a triedili liečivé rastliny a pozorovali, ako účinkujú.

             V máji sme sa preto v ŠKD venovali využitiu liečivých rastlín pre naše zdravie. Deti sa oboznámili s jednotlivými liečivými bylinkami prostredníctvom rôznych aktivít, ktoré si pre ne pripravili pani vychovávateľky.

            Najprv sme sa rozprávali o rôznych druhoch liečivých rastlín, o ich zbere, sušení a využití. Potom si deti aj zasúťažili, hrali sa hry a pracovali s knižkami (Fytoterapia – F. Gašpierik, Zdravie ukryté v bylinkách – O. Chreňo), spoznávali bylinky podľa ich vzhľadu, vône a chuti. Varili sme a ochutnávali rôzne čaje, kreslili liečivé bylinky, vypracovali pracovné listy a lúštili osemsmerovku na danú tému. Deti sa aktívne zapájali a pochopili, aká je príroda úžasná a plná liečivých rastlín vhodných pre naše zdravie.

            Kedže je ten správny čas na zber, hor sa do prírodnej lekárne a hľadajme, zbierajme a sušme si bylinky vhodné pre naše zdravie ako prírodný liek a urobme si zásoby napr. bylinkových čajíkov na dlhú zimu.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Zázračné bylinky a ich využitie.

            Vaše pani vychovávateľky

        • Tajomný maják
          • Tajomný maják

          • Dňa 18. mája 2021 navštívili žiaci 9. ročníka našej školy Bábkové divadlo na Rázcestí v Banskej Bystrici. Pozreli si divadelné predstavenie Tajomný maják (Záhady dospievania v malej dedine. Hra na hranici skutočnosti a snov). Dielo súčasnej ruskej autorky Xénie Dragunskej, spracované zaujímavým a pútavým spôsobom, si citlivo všíma Teen age – vek plný vnútorných vibrácií, predstáv a otázok. Je o dvoch dievčatách žijúcich v malej ruskej dedinke, kde môžete „zomrieť“ od nudy a od neustále sa opakujúcich príkazov, čo sa má a čo sa nemá robiť. Je o ich postavení a pocitoch. Práve tieto dve tínedžerky poodkrývajú svet dospelých, rodičovské, rodinné a komunitné vzťahy. Všetko to, čo je blízke aj našim žiakom i nám všetkým. Predstavenie bolo originálne. Už tradične výborné výkony hercov boli obohatené zvláštnymi vizuálnymi efektmi, čo ho robilo ešte zaujímavejším. Verím, že naši žiaci si pri ňom oddýchli, možno sa zamysleli, ale hlavne opäť zažili kúsok kultúry v prostredí, ktoré nás kultúrne obohacuje najviac. Ďakujeme.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Tajomný maják.

            Mgr. Mája El Hajry

        • Otvorenie dopravného ihriska
          • Otvorenie dopravného ihriska

          •   V piatok krátko predpoludním ožil priestor pred našou základnou školou hudbou a množstvom ľudí, ktorí prišli na slávnostné otvorenie dopravného ihriska.
            Ihrisko sa podarilo vybudovať v uplynulých týždňoch vďaka spolupráci s mestom Banská Bystrica, zamestnancami školy, rodičovským združením Trieda SNP 20 a taktiež vďaka grantom na podporu a rozvoj dopravnej výchovy na školách.
              Otvárania dopravného ihriska sa okrem nedočkavých detí, rodičov a zamestnancov školy zúčastnili primátor mesta  Banská Bystrica Ján Nosko, riaditeľ školy Sergej Čabala, predseda Rady školy pri ZŠ Trieda SNP 20 Radovan Ocharovich a ďalší hostia.
              Po slávnostných príhovoroch a prestrihnutí pásky nasledovala krátka ukážka jeho používania a ďalší program, o ktorý sa postarali žiaci a zamestnanci školy Trieda SNP 20. Otváranie dopravného ihriska taktiež prišli podporiť motorkári z Chopper Clubu BB, ktorí predviedli svoje jazdecké umenie.
            Dopravné ihrisko s rozlohou 1 500 m² je vybavené vodorovným dopravným značením, prenosnými dopravnými značkami a semaformi. 

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Otvorenie dopravného ihriska.

            Reportáž TA3.

            Mgr. Sergej Čabala
            Riaditeľ školy 

        • Koľko lásky sa zmestí do škatule od topánok?
          • Koľko lásky sa zmestí do škatule od topánok?

          • Počas mesiaca lásky by sa nikto nemal cítiť sám, a preto nám ukážte, koľko lásky je vo vašom srdci a zapojte sa do novej výzvy „Máj – lásky čas“ spolu s nami.

             Tak znela májová výzva, do ktorej sa zapojili aj žiaci našej školy, aby svojimi ručne vyrobenými pohľadnicami potešili seniorov v domovoch dôchodcov, domovoch sociálnych služieb, ktorí sa možno práve v tomto neľahkom období cítia sami, bez možnosti stretnúť sa so svojimi blízkymi. Pohľadnice s pár slovami povzbudenia vytvárali naši siedmaci na hodinách občianskej náuky spolu s pani učiteľkou Májou El Hajry, ale krásnymi výtvormi prispeli aj žiaci 3. A triedy spolu s pani učiteľkou Majkou Filipovou. K pohľadniciam sme pribalili aj drobné darčeky v podobe čajových vrecúšok a malých sladkostí. Veríme, že seniorov, ku ktorým sa naše pohľadnice dostanú,  potešíme práve tým, že aj keď ich nepoznáme, myslíme na nich, vážime si ich skúsenosti získané prežitými rokmi a do tých ďalších im prajeme hlavne pevné zdravie a spokojnosť.                               

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Koľko lásky sa zmestí do škatule od topánok?.

            Mgr. Mája El Hajry – koordinátorka Žiackeho parlamentu

        • Deň matiek
          • Deň matiek

          • Pri príležitosti blížiaceho sa Dňa matiek sme s deťmi v ŠKD tvorili a vyrábali krásne darčeky a pozdravy k ich sviatku. Deti sa veľmi tešili, ako urobia radosť mamičkám a poďakujú sa im tak za každodennú starostlivosť a lásku.  Naše nápady a výsledky tvorivej práce nájdete vo fotogalérii.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň matiek.

            Vaše pani vychovávateľky ŠKD

        • Deň Zeme
          • Deň Zeme

          • Deň Zeme sa každoročne koná 22. apríla. V modernom poňatí ide o ekologicky motivovaný sviatok upozorňujúci na vplyv ničenia životného prostredia.

            Žiaci primárneho vzdelávania si pripomenuli  Deň Zeme rôznymi aktivitami. So svojimi triednymi učiteľkami pomocou prezentácií a vypracovaním pracovných listov riešili, ako pomôcť našej planéte. Zopakovali si, ako triedime odpad, čo je recyklácia. Výsledkom aktivít bola výstavka prác žiakov Dajme veciam druhú šancu. Žiaci z odpadového materiálu vyrobili nové a veľmi kreatívne veci. Zistili, že z odpadového materiálu sa dajú vyrobiť veľmi zaujímavé výrobky. Aj takto sa žiaci naučili, ako chrániť naše životné prostredie .

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň Zeme.

            Mgr.Tatiana Dobrotová

      • Kontakty

        • Základná škola Slovenského národného povstania
        • Sekretariát - 048/4144723, 0917 426 815. Vedúca školskej jedálne - 048/4141722. Školský klub detí - 0901 717 231. Sociálny pedagóg - 0910 734 066.
        • Trieda SNP 20, 974 47 Banská Bystrica Slovakia
        • 35677767
        • 2020985175
        • Mgr. Sergej Čabala - 0910 778 024, sergej.cabala@gmail.com
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje