• Lyžiarsky výcvik
          • Lyžiarsky výcvik

          • Každoročne sa žiaci siedmeho ročníka tešia nie len na zimu, ale hlavne na lyžiarsky výcvik. Sme radi, že sa výcvik uskutočnil, aj napriek slabším snehovým podmienkam a to v lyžiarskom stredisku Zarrenpach Látky v dňoch 12.02.- 16.02.2024. Pre zúčastnených žiakov bol pripravený bohatý program, výborná strava, kvalitné ubytovanie a ochotný personál penzióna Zarrenpach. Počas dňa prebiehala výuka lyžovania a každý večer sa žiaci spoločne s učiteľmi zabávali. Využili aj kúpanie v bazéne, rôzne súťaže v tímoch, a súťažili aj o najčistejšiu izbu. Nechýbala turistika a ani diskotéka. Lyžiarsky výcvik prebehol v duchu upevňovania kamarátskych vzťahov a bol plný nových zážitkov. Kurz dopadol výborne, nakoľko sa všetci naučili lyžovať a výcvik sa obišiel bez zranení. Prekvapili najmä žiaci, ktorí stáli na lyžiach prvýkrát a už po dvoch dňoch boli schopní bezpečne zlyžovať svah.

            Tešíme sa opäť o rok.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Lyžiarsky výcvik.

            Vyučujúci TSV

        • Fašiangový karneval v ŠKD s kúzelníkom Wolfom
          • Fašiangový karneval v ŠKD s kúzelníkom Wolfom

          • Fašiangový čas si deti v  ŠKD pripomenuli  fašiangovým  karnevalom. Zmenili sa  na  veselé, ale aj strašidelné masky. Vo vyzdobenej telocvični školy na nich čakalo prekvapenie v podobe vystúpenia kúzelníka WOLFA, ktorý si pre ne pripravil zábavný program. Deti spoločne súťažili , čarovali a tancovali,  aktívne sa zapájali do jeho programu.  Súčasťou karnevalu bolo už tradičné fašiangové pohostenie – šišky a čaj v školskej jedálni. Po pohostení si deti spoločne s  pani vychovávateľkami a kúzelníkom WOLFOM zatancovali. Ďakujeme pani učiteľke Majke El Hajry a dievčatám zo žiackeho parlamentu a všetkým, ktorí sa podieľali na príprave a realizácii tejto peknej akcie

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Fašiangový karneval v ŠKD s kúzelníkom Wolfom.

            Mgr. Ingrid Matejková

        • Ako k nám prišla bájka
          • Ako k nám prišla bájka

          • V mesiaci február žiaci 3.A a 3.B  zažili pri návšteve Verejnej knižnice Mikuláša Kováča čarovný svet bájok. Okrem ich čítania  sa pustili aj do rôznych tvorivých aktivít.  Maľovali obrázky k príbehom, vytvárali vlastné postavy či hádali personifikované vlastnosti zvieracích hrdinov a vyvodzovali poučenie z každej bájky.  Knižnica sa premenila na miesto tvorivosti a zábavy, kde  spolu objavovali možnosti fantázie a utvrdili si pojem bájka. Toto dobrodružstvo nám pripomenulo, že knižnice sú nielen miestom slov, ale aj priestorom pre hravé objavovanie príbehov, poučenia  a kreativity detí.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Ako k nám prišla bájka.

            PaedDr. Tatiana Harmanová, Mgr. Marek Pisarčík

        • Model bunky
          • Model bunky

          • Bunka je najmenšia stavebná a funkčná jednotka všetkých živých organizmov, ktorá má všetky základné vlastnosti života. Rastlinné a živočíšne bunky môžu mať rozmanitý tvar.

            Naši žiaci zo 6.B si takého bunky vyrobili ako 3D-modely.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Model bunky.

            Mgr. Katarína Mazúchová

        • Fantastická rastlina
          • Fantastická rastlina

          • Zadaná úloha: nakresliť rastlinu, ktorá bude vedieť plávať na vode, bude mäsožravá, bude mať červené kvety, vydrží aj na púšti, korene bude mať v hĺbke 2m pod zemou a nič ju nezožerie, ani nezničí.

            Poviete si nemožné ?

            Naši šikovní žiaci zo 6. B triedy zapojili fantáziu a vyčarovali krásne diela, ktoré si aj patrične pomenovali.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Fantastická rastlina.

            Mgr. Katarína Mazúchová

        • Okresné kolo Olympiády z anglického jazyka
          • Okresné kolo Olympiády z anglického jazyka

          • Vo veľkej konkurencii, ktorá sa stretla na okresnom kole Olympiády z ANJ, sa Samuelovi Cimermanovi zo 6.B podarilo získať 3. miesto v kategórii 1A (žiaci 5.-7. ročníka ZŠ). Úlohy boli náročné, ďaleko presahovali učivo základných škôl, preto zvládnuť takúto náročnú olympiádu môžu len žiaci, ktorí na sebe pracujú aj mimo hodín angličtiny v škole. Samo medzi nich 100% patrí.

            Aj Kateryna Benedyk z 8.A, ktorá mimochodom minulý rok obsadila v rovnakej kategórii  4.miesto, sa snažila zo všetkých síl. V kategórii 1B (8.-9.ročník ZŠ) je to samozrejme náročnejšie. Napriek tomu bola Kaťa úspešným riešiteľom.

            Obidvom našim žiakom patrí poďakovanie za výbornú reprezentáciu školy a prajeme im, aby im chuť do „speakovania“ nikdy nechýbala.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Okresné kolo Olympiády z anglického jazyka.

            Mgr. Lenka Adamová

        • Úspešný atlét
          • Úspešný atlét

          • Žiak Oliver Koles zo 4.B triedy sa cez víkend 04.02.2024 zúčastnil  HM -SsAZ najmladšieho žiactva U12 (Halové majstrovstvá Stredoslovenského kraja ), kde pretekal v 2 disciplínach. V behu na 60m obsadil  krásne 1.miesto s časom 08,76s , čím vytvoril slovenský výkon roka vo svojej kategórii a v skoku do diaľky  obsadil 4.miesto s výkonom 374cm .

            Talentovanému športovcovi gratulujeme a  prajeme mnoho ďalších športových úspechov.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Úspešný atlét.

            Mgr. Andrea Paučulová

        • Geografická olympiáda
          • Geografická olympiáda

          • Dňa 19. 01. 2024 sa v počítačovej učebni uskutočnilo online formou školské kolo geografickej olympiády, na ktorej sa zúčastnilo 30 žiakov v 3 kategóriách. Žiaci 5. ročníka súťažili v kategórii G, žiaci 6. a 7. ročníka v kategórii F a žiaci 8. a 9. ročníka v kategórii E. Z každej kategórie postúpia do okresného kola žiaci na 1. 2. a 3. mieste.

            Žiaci riešili 1 test s úlohami do 100 bodov, pričom maximálny čas na vypracovanie testu mali 90 minút. Pri otázkach z monotematickej a teoretickej časti nemohli používať atlasy, naopak pri otázkach z praktickej časti mohli ako pomôcku využívať atlasy. Úspešný riešiteľ bol žiak, ktorý získal 55 a viac bodov.

            Z 30 žiakov bolo až 27 žiakov úspešných, pričom do okresného kola postupujú:

            Kategória G:

            1. Adam Kšenžigh 74 bodov
            2. Artur Vigaš 70 bodov
            3. Martin Paľo 67 bodov

            Kategória F:

            1. Adam Čunderlík  83 bodov
            2. Matúš Marček 83 bodov
            3. Samuel Cimerman 81 bodov

            Kategória E:

            1. Jakub Kubík 75 bodov
            2. Leonardo Pizzolato 73 bodov
            3. Alžbeta Pecníková 69 bodov

            Všetkým úspešným riešiteľom blahoželáme a postupujúcim prajeme veľa úspechov v okresnom kole, ktoré sa uskutoční 12.3. 2024.

            Mgr. Jakub Kovalčík

        • Netradičné výtvarné techniky na tému „Zima“
          • Netradičné výtvarné techniky na tému „Zima“

          • V januári sme sa v ŠKD zaoberali  netradičnými výtvarnými technikami na tému „Zima“. Učili sme deti maľovať vodovými a temperovými farbami, vytvoriť si vhodný podklad, časť maľby kresliť voskovkami, tušom,  rozoznávať teplé a studené odtiene farieb, rozfukovať škvrny slamkou, dotvárať škvrny a pod. Svoje vedomosti o farbách využili pri tvorbe svojich prác. Ako sa deťom darilo môžete vidieť v našej fotogalérii.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Netradičné výtvarné techniky na tému „Zima“.

            Mgr. Ivica Kaplánová

        • Čo je to vlastne hrdza?
          • Čo je to vlastne hrdza?

          • Hrdza je červenohnedý povlak, ktorý sa tvorí hrdzavením na povrchu železných predmetov. Hrdza je porézna a postupne opadáva. Najznámejšou formou korózie je hrdzavenie železa, železných predmetov.

            Dá sa umelo vytvoriť hrdza v chemickom laboratóriu?

            Veru dá, naši žiaci 8.ročníkov si takú hrdzu najprv špeciálnym chemickým pokusom vyrobili a potom následne sledovali pod mikroskopom. Vznikli veľmi zaujímavé obrazce, pri ktorých môže fantázia pracovať na plné obrátky.

            Ďalším pokusom, konkrétne metódou kryštalizácie - chloridu sodného a modrej skalice, vznikli kryštály, ktoré tiež sledovali pod mikroskopom. Opäť vznikli zaujímavé obrazce.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Čo je to vlastne hrdza?

            Mgr. Katarína Mazúchová

        • Lávová lampa
          • Lávová lampa

          • Lávová lampa je vynález minulého storočia,  vynašiel ju Edward Craven Walker, významný britský vynálezca a podnikateľ, v šesťdesiatych rokoch dvadsiateho storočia. Inšpiráciu našiel počas návštevy v reštaurácii. 

            Lávová lampa, taktiež nazývaná magma lampa, je typ dekoračného svietidla s nevšedným vzhľadom. Ten vás dokáže upútať nielen tvarom a dizajnom, ale najmä osvietenou zmesou, ktorú sa dá pozorovať aj niekoľko minút. Ide totiž o zaujímavé stúpanie a padanie farebných bublín v nepravidelných intervaloch.

            Žiaci 7. ročníka a ich lávové lampy.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Lávová lampa.

            Mgr. Katarína Mazúchová

        • Nenávistné prejavy
          • Nenávistné prejavy

          • „ Sloboda prejavu končí tam, kde začína právo toho druhého. “

            Dňa 25.1.2024 sa konala preventívna aktivita pre žiakov 8.B. triedy . Preventívnu aktivitu viedli Mgr. Monika  Cibuľová a Mgr. Adriana Kurucová z Ministerstva vnútra SR, odbor prevencie kriminality. Hodinu  začali aktivitou s názvom „ Kampaň láskavosti “. V nej žiaci   svojmu  spolusediacemu  napísali milý odkaz, ktorý vyčaril úsmev na ich tvárach.  Žiaci sa dozvedeli čo sú nenávistné prejavy, čo je cieľom  autorov  nenávistných prejavov, čo tieto prejavy môžu spôsobiť a ako môžu  ublížiť. Žiaci dostali rady ako predchádzať nenávistným prejavom , čo robiť a kde hľadať pomoc. Boli informovaní  aj o trestnej  zodpovednosti  a sankciách .

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Nenávistné prejavy.

            Mgr. Janka Trvalová, sociálny pedagóg

        • Čas premien
          • Čas premien

          • Dňa 29.1.2024 sa konala pre dievčatá 6. ročníka prednáška  „ Čas premien “. Lektorkou bola Mgr. Viera Holecová z MP Education.  Cieľom prednášky bolo pomôcť dievčatám lepšie chápať psychické a fyzické zmeny , ktoré prináša dospievanie. Ponúknuť im možnosti, ako v tomto období plnom zmien,   posilňovať zdravé sebavedomie.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Čas premien .

            Mgr. Janka Trvalová, sociálny pedagóg

        • Bezpečne na internete
          • Bezpečne na internete

          • Dňa 25.1.2024 sa konala preventívna aktivita pre žiakov 7. ročníka so zameraním na Internetovú bezpečnosť detí  a mládeže. Preventívnu aktivitu viedli Mgr. Monika  Cibuľová a Mgr. Adriana Kurucová z Ministerstva vnútra SR, odbor prevencie kriminality. Žiaci sa porozprávali o cookies, IP adrese, virtuálnej stope a  online hrách. Ďalej sa dozvedeli o rizikách  Instagramu, TikToku, Snapchetu, zdieľania polohy a zverejňovaní  fotiek . Žiaci boli poučení ako sa chrániť , čo nerobiť .  Skupinovými aktivitami riešili príklady phishingu a spoločne diskutovali o znakoch falošných správ.  

            https://www.instagram.com/bud.safe.online/

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Bezpečne na internete.

            Mgr. Janka Trvalová, sociálny pedagóg

      • Kontakty

        • Základná škola Slovenského národného povstania
        • Sekretariát - 048/4144723, 0917 426 815. Vedúca školskej jedálne - 048/4141722. Školský klub detí - 0901 717 231. Sociálny pedagóg - 0910 734 066.
        • Trieda SNP 20, 974 47 Banská Bystrica Slovakia
        • 35677767
        • 2020985175
        • Mgr. Sergej Čabala - 0910 778 024, sergej.cabala@gmail.com
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje