• Zimné sústredenie Malynár
          • Zimné sústredenie Malynár

          • Malynár je korešpondenčný matematický seminár, súťaž pre žiakov 4. až 6. ročníka základných škôl, resp. prímy osemročných gymnázií. Zapojiť sa môžu aj mladší žiaci, v súťaži majú rovnaké podmienky a výhody ako štvrtáci. Každý ročník pozostáva z dvoch semestrov, zimného a letného, ktoré sú zakončené matematickým sústredením pre najlepších riešiteľov. Jeden semester sa skladá z dvoch sérií, z ktorých každá obsahuje 6 úloh spravidla zoradených od najľahšej po najťažšiu.

            Aj v tomto roku sa niekoľko žiakov z našej školy zapojilo do zimného semestra 33. ročníka korešpondenčného matematického seminára Malynár. Celkovo súťažilo osemdesiatštyri súťažiacich. Z našej školy obsadil 13. miesto Adam Kšenžigh, 31. miesto Peter Keller a 37. miesto Matej Martinec.

            V rámci tohto seminára prebehne aj sústredenie od 28. januára 2024 do 2. februára 2024 v GMC Bárka v Juskovej Voli. Na základe výsledkov je na toto sústredenie pozvaných 30 najlepších riešiteľov. Z našej školy sa ho zúčastnia žiaci z 5.C.

            Gratulujem.

            Mgr. Gabriel Stach

        • Predvianočný čas- časť druhá...
          • Predvianočný čas- časť druhá...

          • Obrovské poďakovanie patrí všetkým našim žiakom, ich rodičom, starým rodičom, všetkým, ktorí sa pričinili o to, že sa  pred vianočnými prázdninami vestibul školy už tradične naplnil vôňou sladkých medovníkov. V dňoch 18. – 19. decembra si na svoje prišli čuch, zrak a samozrejme chuť. Nádherné medovníky rôznych tvarov a veľkostí priniesli do školy naši šikovní žiaci. Voňavé medovníky spolu s rozsvieteným vianočným stromčekom, príjemnou hudbou a krásnou výzdobou dotvorili v škole tú správnu predvianočnú atmosféru. A keďže prinesené medovníky sme nielen vystavovali, ale aj predávali, z ich predaja sme získali  krásnych 460 eur, ktoré budú opäť použité na dobročinné účely. Niektoré medovníky sa kupovali na rýchle zjedenie, niektoré ako darčeky pre blízkych. Nádherné medovníkové domčeky priniesli žiaci Grétka a Filipko Gondovci a Sofia a Stella Balážové. A práve o ich „perníkové chalúpky“ sme sa podelili. Jeden domček už má svoje čestné miesto v DD a DSS Senium v Banskej Bystrici. Spolu s vianočnou poštou od žiakov pre seniorov sme ho odovzdali pani riaditeľke Jane Dupákovej a správkyni zariadenia pani Silvii Žabkovej. Ďalší domček odovzdal náš pán riaditeľ Sergej Čabala spolu so žiakmi vedúcej Školského úradu, oddelenia školstva a mládeže, pani Jane Odrobiňákovej. Veríme, že všetkým obdarovaným urobia radosť, umocnia sviatočný čas. A keďže od najkrajších sviatkov roka nás delí už len pár dní, chceme vám všetkým popriať krásne, radosťou a pohodou naplnené Vianoce a v novom roku 2024 hlavne dobré zdravie, lásku, spokojnosť, veľa síl, energie a úspechov v osobnom i pracovnom živote.  

            Tisíce drobných hviezdičiek žiari na konári,

            do uzla vianočných pesničiek vplieta sa tisíc prianí.

            Dajme si pod stromček úsmev, čo slzy stiera a rany hojí,

            kus dobrej vôle, súcitu, veď to všetko tak málo stojí.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Predvianočný čas- časť druhá....

            Za kolektív žiakov a pedagógov školy –  Mgr. Mája El Hajry

        • Vianočná pošta seniorom
          • Vianočná pošta seniorom

          • Kedy si poviete, že Vianoce sú už naozaj blízko? Pre generáciu našich starých rodičov je to práve prvá vianočná pohľadnica, ktorá signalizuje príchod Vianoc. Kartičky si hrdo vystavujú a spôsobujú im veľkú radosť. Nie je to kusom tvrdého papiera, ale osobami, ktoré ich odoslali – vnúčatá žijúce v zahraničí, kamarátka z kúpeľov, sesternica a z toho vyplývajúce poznanie, že hoci sú ďaleko od seba, predsa sú si prostredníctvom verša na pohľadnici čarovne blízko.

            Práve túto blízkosť sme chceli už štvrtý rok po sebe sprostredkovať seniorom. Rukou písané priania, ktoré sú symbolom toho, že na nich niekto myslí, tvorili počas decembra šikovní žiaci na druhom stupni počas hodín výtvarnej výchovy. Kreslili, vystrihovali, lepili či zdobili vianočnú poštu, ktorú si boli vyzdvihnúť vedúce z DD a DSS Senium. Pevne veríme, že sa im pohľadnice budú páčiť a zahrejú ich pri srdiečku, keď na nich niekto myslí. Veď Vianoce sú predsa o dávaní, a toho nikdy nie je dosť!

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Vianočná pošta seniorom.

            Mgr. Mária Filipová

        • Vianočná knižnica
          • Vianočná knižnica

          • Dňa 19.12. 2023 sa žiaci 1.B a 3.A triedy zúčastnili krásneho predvianočného podujatia s názvom Vianoce v knižnici. Na vlastné oči videli pečenie vianočných oblátok a v tvorivých dielničkách si vyskúšali zdobenie vianočných medovníkov, tvorbu medových sviečok a robenie vianočných ozdôb. Pani knihovníčky nám dotvárali vianočnú atmosféru voňavým vianočným čajíkom, púšťaním vianočných kolied a čítaním vianočných príbehov. V rámci tohto podujatia sa uskutočnila aj burza hračiek, z ktorej výťažok odovzdajú  deťom z Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Banskej Bystrici. Želáme vám všetkým šťastné a veselé prežitie vianočných sviatkov a šťastný nový rok.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Vianočná knižnica.

            PaedDr. Tatiana Harmanová, Mgr. Terézia Škultétyová

        • Detská policajná akadémia
          • Detská policajná akadémia

          • V dňoch 22.11.2023 - 8.12.2023 sme sa so žiakmi  4. ročníka a v dňoch 12.12.2023  - 19.12.2023 so  žiakmi 5. ročníka venovali  preventívnemu programu  Detská  policajná akadémia. Prednášky viedla por. Mgr. Martina Palyo z OR PZ Banská Bystrica.                 

            Na jednotlivých vyučovacích hodinách sme sa podrobne venovali jednotlivým témam: Zoznámte sa s našou políciou, žiakom boli poskytnuté informácie o Policajnom zbore, o činnosti niektorých služieb polície. Komunikácii na sociálnych sieťach, bezpečnému používaniu internetu i ochrane osobných údajov pri používaní internetu sa venovala téma Bezpečne na internete. O predsudkoch, ponižovaní, diskriminácii i rasizme sa žiaci dozvedeli prostredníctvom prednášky Každý je iný. Zámerom tejto témy je  podporovať a šíriť v deťoch toleranciu a znášanlivosť. Na hodine Stop násiliu,  sa žiaci zaoberali nielen násilím a šikanovaním, ale poukázali sme  na normálne spolunažívanie a chápanie životných hodnôt, boli poskytnuté informácie aj  o trestnoprávnej zodpovednosti. Žiakom boli poskytnuté rady , ako sa nestať obeťou trestného činu, ako zvládať určité záťažové situácie aj kam sa obrátiť v prípade potreby pomoci.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Detská policajná akadémia.

            Mgr. Janka Trvalová, sociálna pedagogička

        • Olympiáda v anglickom jazyku
          • Olympiáda v anglickom jazyku

          • Olympiáda v anglickom jazyku..... Fu..... Zase sa tí najlepší v tomto jazyku zapotili. Niektorí to zvládli bravúrne a právom im patrí poklona. Všetci sa však snažili podať čo najlepšie výkony, a preto si všetci zaslúžia pochvalu. Tento rok sa najviac darilo týmto žiakom:

            Kategória 1A (5.-7.ročník)

            1. miesto:  Samuel Cimerman  6.B
            2. miesto:  Matúš Marček 7.B
            3. miesto:  Svetlana Kordošová 7.A

            Kategória 1B (8.-9. ročník)

            1. miesto:  Kateryna Benedyk 8.A
            2. miesto:  Daniela Tajeedine 9.A
            3. miesto:  Peter Lamper 9.A

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Olympiáda v anglickom jazyku.

            Mgr. Lenka Adamová, Mgr. Martin Eremiáš

        • Najkrajšia vianočná pohľadnica
          • Najkrajšia vianočná pohľadnica

          • Viete, aký motív vianočnej pohľadnice je tento rok najviac in? Súdiac podľa pohľadníc našich piatakov a šiestakov je to jednoznačne snehuliak. Aj do prvej top trojky najkrajších pohľadníc sa jeden prebojoval. Žiacka porota rozhodla, že najkrajšími pohľadnicami tejto vianočnej sezóny sa stávajú pohľadnice:

            1. miesto : Ján Púpava 6.B

            2. miesto: Lujza Jančová 7.B

            3. miesto: Artur Vigaš 5.B

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Najkrajšia vianočná pohľadnica.

            Mgr. Lenka Adamová

        • Exkurzia „Palác zázrakov“
          • Exkurzia „Palác zázrakov“

          • V spolupráci s klubom AMAVET sme sa zúčastnili v rámci neformálneho vzdelávania odbornej exkurzie do populárneho náučného centra „Palác zázrakov“, ktoré sa nachádza v Budapešti.  V atraktívnom prostredí sme sa interaktívnym, hravým a zábavným spôsobom oboznámili so stovkami zábavných a poučných atrakcií. Projekt ponúka netradičnú formu vzdelávania, doplňovanie poznatkov z  klasického vzdelávania. Žiaci si v chemickom laboratóriu podľa návodu previedli experiment.

            Počas  exkurzie sme navštívili aj vianočné trhy v centre mesta a spoznali tak ak historické centrum Budapešti.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzia „Palác zázrakov“

            Mgr. Gabriel Stach

        • Šaliansky Maťko
          • Šaliansky Maťko

          • Dňa 14.12. 2023 sa v našej škole uskutočnilo školské kolo v prednese povestí súťaže Šaliansky Maťko. Po náročnom výbere v triednych kolách sa nám v dvoch kategóriách predstavilo spolu 23 súťažiacich. Porota to vôbec nemala jednoduché, úroveň bola veľmi vysoká. Vypočuli sme si veľa krásnych povestí v priam profesionálnom prevedení.

            V 1. kategórii porota v zložení PaedDr. Tatiana Harmanová, Mgr. Jana Janková, PhD. Michaela Lietavová rozhodla o nasledujúcich víťazoch:

            1. kategória / 2. a 3. ročník/

            1. miesto: Nela Polomská 3.A

            2. miesto: Miriam Liptáková 2.B

                             Adam Nemec 3.A

            3. miesto: Natália Lamperová 3.B

                            Oliver Lisoň 3.B

            V 2. kategórii porota v zložení PaedDr. Tatiana Harmanová, Mgr. Jana Janková, Mgr. Martina Kupcová rozhodla o nasledujúcich víťazoch:

            2. kategória/ 4. a 5. ročník/

            1. miesto: Peter Šnírer 5.B

            2. miesto: Tamara Liptáková 4.B

                             Klára Batková 4.A

            3. miesto: Nikola Borloková 4.C

            Všetkým víťazom srdečne blahoželáme a želáme veľa úspechov v ďalších kolách.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Šaliansky Maťko.

            PaedDr. Tatiana Harmanová, Mgr. Jana Janková, Mgr. Martina Kupcová

        • Vianočná akadémia
          • Vianočná akadémia

          • Prichádza čas, kedy nás už len pár dní delí od najkrajších sviatkov v roku. Vianoce sú obdobím, kedy si všetci vytvárame neopakovateľné zážitky, zažívame špeciálnu atmosféru plnú radosti, lásky a pokoja. Mali by byť predovšetkým časom stráveným s našou rodinou, priateľmi a známymi. Sú to chvíle, kedy sa zastavíme a zamyslíme sa nad hodnotami, ktoré sú pre nás dôležité – láska, tolerancia, úcta či vzájomná pomoc. Tento predvianočný čas nám spríjemnili žiaci našej základnej školy na vianočnej akadémii, ktorá sa tento rok uskutočnila 7. decembra v priestoroch Robotníckeho domu. Žiaci, ktorí so svojimi pedagógmi pracovali na rôznych vystúpeniach, ukázali svoj talent a zároveň sa snažili priniesť do našich sŕdc radosť a pravú vianočnú atmosféru. Videli sme milé tanečné a hudobné vystúpenia, prehliadku moderných štýlov rôznych dynamických choreografií na melódie známych vianočných piesní. Úsmev a radosť na tvári vyvolala netradičná hodina hudobnej výchovy a zimomriavky navodil spevácky duet. Nechýbali ani rýmy o zime a pásmo básní. Za zmienku určite stojí aj športové číslo našich druhákov a spoločné prekvapenie v podaní pedagógov na záver.
            Ďakujeme všetkým za podporu a prajeme ničím nerušenú vianočnú atmosféru a príjemné prežitie sviatkov v kruhu blízkych a všetko dobré do nového roku.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Vianočná akadémia.

            Za kolektív pedagógov a žiakov Mgr. Petra Filipová

        • Predvianočný čas
          • Predvianočný čas

          • V našej škole vždy bolo a bude na prvom mieste vzdelávanie našich žiakov. No popri učení stíhame tiež obrovské množstvo aktivít, obohacujúcich výchovno-vzdelávací proces, či už kultúrnych, športových, umeleckých, náučných, jazykových a iných. Popri tom všetkom nezabúdame ani na pomoc tým, ktorí sú nejakým spôsobom sociálne znevýhodnení, najmä deťom a seniorom. Verní tejto myšlienke sme sa zapojili do 6. ročníka  celoslovenskej výzvy „Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?“ a uskutočnili sme zbierku mikulášskych balíčkov a sladkostí pre deti z detských domovov v spolupráci s Nadáciou Anjel rodiny. A opäť sme sa presvedčili, že máme skvelých žiakov a tí majú skvelých rodičov a starých rodičov, za čo všetkým patrí obrovské poďakovanie. Krabice naplnené drobnosťami, ale hlavne našou láskou a pozornosťou sme odniesli do DD a DSS Senium v Banskej Bystrici. Odovzdávanie darčekov sme spestrili krátkym hudobným programom. Kolegovia Radko Žolko a Janko Banga hrou na husliach spríjemnili predpoludnie klientom i zamestnancom zariadenia, ktorí si spolu s nimi zaspievali ľudové i vianočné piesne. Veríme, že darčeky všetkých obdarovaných potešia a zahrejú pri srdci tak, ako nás hreje dobrý pocit, že na našej SNP-čke vieme, aké dôležité je šíriť dobro. A to nielen v čase blížiacich sa Vianoc...

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Predvianočný čas.

            Za kolektív žiakov a pedagógov školy Mgr. Mája El Hajry

        • Úspechy našich tenistov zo 6.C
          • Úspechy našich tenistov zo 6.C

          • Na halových  majstrovstvách regiónu v tenise,  v kategórii mladšie žiačky vybojovala Ela Mojžišová žiačka 6. C triedy dve medaily. V dvojhre a neskôr aj vo štvorhre získala 3. miesto.

            Žiak Oliver Noga vybojoval v dvojhre 2. miesto a striebornú medailu a štvorhre 1. miesto a zlatú medaila.

            Gratulujeme

            Mgr. Lenka Adamová

        • Výstavka vianočných medovníkov
          • Výstavka vianočných medovníkov

          • „Ak láska topí ľad, čo pani Zima vyčarila, ak dá človek viac, čo v sebe skrýva...                    
            Ak vládne všade ticho a počuť len praskať mráz, padajúce vločky a v detských očiach jas, tak prišla doba, keď každý pre každého má pár prívetivých viet. Je to zázrak Vianoc a nad čaro Vianoc nič krajšieho niet!“

            Milí žiaci, milí učitelia a všetci zamestnanci školy!

            V dňoch 18.-20.12.2023 sa vo vestibule našej školy už tradične uskutoční výstavka vianočných medovníkov spojená s ich predajom, obohatená tiež o vianočné zvyky a tradície. Finančným výťažkom z tejto vianočnej akcie budeme opäť pomáhať na viacerých miestach. Prosíme vás, aby ste sa zapojili, priniesli doma upečené medovníčky, nech si nielen rozvoniame školu a potešíme oči, ale aby sme sa tiež mohli v predvianočnom čase tešiť, že pomôžeme tým, ktorí našu pomoc potrebujú.

            Prinesené medovníčky môžete odovzdať na 1.stupni p. učiteľke Jankovej a na 2.stupni p. učiteľke El Hajry.

            Vopred vám všetkým ĎAKUJEME!

            Žiacka školská rada,  ZŠ, Trieda SNP 20, Banská Bystrica

        • Vianočná Viedeň
          • Vianočná Viedeň

          • Aká je Viedeň odetá do vianočného šatu? Nádherná. Dňa 8. decembra 2023 sa o tom mohlo presvedčiť 50 žiakov 7.- 9. ročníka našej školy, ktorí sa zúčastnili poznávacej exkurzie do metropoly susedného Rakúska.

            Napriek tomu, že sme odchádzali v skorých ranných hodinách, žiaci boli plní očakávania, a tak nám aj cesta ubiehala pomerne rýchlo. Vo Viedni sme sa zverili do rúk skúsenej miestnej sprievodkyne, ktorá nás zaviedla na viaceré krásne a zaujímavé miesta. Počas prechádzky historickým centrom Viedne sme si prezreli najväčšiu katedrálu v Rakúsku – Dóm sv. Štefana, sídlo Habsburgovcov – Hofburg, Korutánsku ulicu, ktorá spolu s Priekopou (Graben) tvorí súvislú pešiu zónu označovanú ako "zlaté U" s luxusnými obchodmi rôznych svetových značiek. Videli sme Františkánsky kostol, mohutný Morový stĺp  svätej Trojice – ohromujúce barokové dielo, ale aj sochy Jozefa II., Karola VI., Napoleona I. a ďalšie pamätihodnosti. Navštívili sme kostol minoritov, tzv. taliansky kostol, kde nás zaujal betlehem, práve v ten deň oslavujúci svojich 800 rokov a mozaika, ktorá je vernou kópiou najznámejšej nástennej maľby na svete Posledná večera od Leonarda da Vinciho. Váži 20 ton a je vytvorená z vyše 120 tisíc kamienkov. Pani sprievodkyňa, ktorá svoj výklad oživovala zábavným, priam divadelným spôsobom nás v závere prehliadky zaviedla do Dvorskej cisárskej knižnice, kde v období vlády Márie Terézie ako riaditeľ pôsobil rodák z Terchovej, Adam František Kollár. Knižnica nás očarila nielen veľkolepými priestormi, ale tiež veľkolepou zbierkou, v súčasnosti uchováva 1 400 000 vzácnych rukopisov, kníh a máp.  Z knižnice naše kroky viedli na Radničné námestie priamo na vianočné trhy. Tu sme sa v čase osobného voľna mohli pokochať úžasnou vianočnou atmosférou, ochutnať miestne špeciality, kúpiť rôzne drobnosti. Uzimení, ale spokojní a plní nových zážitkov sme sa v neskorých večerných hodinách vrátili naspäť domov. Exkurzia sa vydarila na jednotku.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Vianočná Viedeň.

            Mgr. Danka Bugáňová, Mgr. Mája El Hajry, Mgr. Petra Filipová, Mgr. Anna Hudecová

        • Sumo Challenge
          • Sumo Challenge

          • Pri príležitosti 75. výročia zorganizovala Základná škola “TROJKA” vo Zvolene jedinečnú súťaž v sumo zápasoch LEGO robotov ovládaných na diaľku. Súťaž sa zameriava na výchovu a rozvoj potenciálu talentovaných a zanietených detí v oblasti STEM. Organizátori súťaže si kladú za cieľ poskytnúť žiakom základných škôl priestor na rozvoj technických, konštruktérskych a programátorských zručností a zároveň ich podnietiť k tímovej spolupráci, vzájomnému rešpektu, inováciám a tvorivosti. Robotické sumo zápasy vyžadujú trpezlivosť, disciplínu, rýchlu reakciu a zručnosť, rovnako ako v tradičných sumo zápasoch, z ktorých sa čerpali základné myšlienky zápasov ako aj terminológia. Súperilo sa v dvoch kategóriách  Sumo Challenge a Sumo Black Hole Challenge. Pre trénerov bola pripravená špeciálna výzva – Teachallenge. Súťaže sa zúčastnilo 36 tímov z celého Slovenska.

            V kategórii Sumo Challenge:

            1. miesto – Michal Šimo a Daniel Stupavský

            V kategórii Sumo Black Hole Challenge:

            1. miesto – Michal Šimo a Daniel Stupavský
            2. miesto – Teodor Vysoký a Martin Hollý

            V špeciálnej výzve Teachallenge zvíťazil nečakane Gabriel Stach.

            Gratulujeme.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Sumo Challenge.

            Mgr. Gabriel Stach

        • Rozprávka „O medúzke“
          • Rozprávka „O medúzke“

          • „Príbeh o medúzke, ktorá sa narodí štvorhranná, nie okrúhla, ale všetko sa na dobré obráti,“ píše sa v bulletine tohto krásneho predstavenia, ktorého sa 8.12.2023 zúčastnili žiaci 2.A, 2.B a 2.C triedy.

            Príbeh približuje ťažkosti medúzky, ktorá sa narodí iná a postupne sa zoznamuje s ťažkosťami, s pocitmi smútku a osamelosti, ktoré vyplývajú s jej inakosťou. Avšak rozprávka je plná momentov hľadania, snahy pochopenia samého seba, ale i ostatných, čo viedlo k šťastnému koncu, pretože medúzka pochopila svoje odlišnosti a tiež odlišnosti ostatných.

            Po divadelnom predstavení žiakov milo privítal Mikuláš s anjelom a obdaroval ich malým sladkým darčekom.

             Žiaci ešte  v triedach diskutovali o príbehu medúzky a hľadali prepojenie s reálnym životom a medúzku si nakreslili.

            Ďakujeme Bábkovému divadlu na rázcestí za krásny kultúrny a poučný zážitok.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Rozprávka „O medúzke“.

            PhDr. Mgr. Michaela Lietavová, PhD.

        • Chémia ako umenie
          • Chémia ako umenie

          • Je vôbec možné spájať umenie a chémiu?

            Ja si myslím, že práve tieto dva zdanlivo úplne odlišné smery majú neskutočne veľa spoločného. Kreatívna tvorba našich žiakov na hodine chémie. 

            o fotogalérie bol pridaný nový album Chémia ako umenie.

            Mgr. Katarína Mazúchová

        • Divadelné predstavenie
          • Divadelné predstavenie

          • V čase adventu sa takmer všetci žiaci našej školy mali možnosť kultúrne vyžiť. Navštívili sme totiž hneď dve divadelné predstavenia a to ešte aj v anglickom jazyku. Menší sa dozvedeli, ako môže mačka pomôcť chudobnému človeku nielen zbohatnúť, ale  sa dokonca  stať starostom Londýna. Starších žiakov prinútilo predstavenie zamyslieť sa, či v dnešnom digitálnom veku neuprednostňujú displej mobilu pred ľuďmi, s ktorými bývajú pod jednou strechou a tým autori divadla nemysleli len rodinu ale aj susedov.

            Dúfam, že sa žiakom predstavenia páčili, pretože herci podali úžasné výkony. A ak aj nie, aspoň zažili niečo iné ako virtuálny svet svojich počítačových hier či futbalové tréningy.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Divadelné predstavenie.

            Mgr. Lenka Adamová

        • Zachránený netopier
          • Zachránený netopier

          • Pán učiteľ Stach - „hrdina“, ako ho nazvali žiaci a právom mu to ja patrí. Prečo ?

            Zachránil netopiera - konkrétne druh Večernicu pestrú, ktorá nešťastnou náhodou spadla do záchodovej misy plnej vody a nevedela sa z nej dostať von.

            Keďže vieme, že netopiere prenášajú besnotu, podobne, ako iné voľne žijúce zvieratá, neodporúča sa ich chytať bez ochranných rukavíc.

            Ako ho teda vybral z tej misy ? Musíte sa ho na to opýtať.

            Vedeli ste, že...

            • na  Slovensku sa vyskytuje 28 druhov netopierov, ktoré sú všetky zákonom chránené,
            • netopiere žijú na všetkých kontinentoch sveta, okrem Antarktíd,
            • najstarší dosiaľ nájdený netopier mal 41 rokov,
            • priemerný netopier dokáže skonzumovať až 600 kusov hmyzu za hodinu,
            • niektoré druhy netopierov môžu dosiahnuť rýchlosť letu až 50 km/h,
            • v Číne, Japonsku, ale aj na Kube považujú netopiera za symbol šťastia.

            Čo sa s ním stalo ?

            Odpočíval v teple, v škatuli na radiátore, až do chvíle, kedy si ho prišla zobrať odborníčka na rehabilitáciu netopierov pani Ing. Jana Pavlíková zo Zvolena.
             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Zachránený netopier.

            Mgr. Katarína Mazúchová

        • Stolček, prestri sa v ŠKD
          • Stolček, prestri sa v ŠKD

          • Dňa 29.11. 2023 sme si už tradične v rámci zásad správnej životosprávy v jednotlivých oddeleniach ŠKD spoločne pripravovali chutné ovocné šalátiky a ovocné misky. Deti mali za úlohu priniesť si rôzne obľúbené druhy ovocia, ktoré si samostatne očistili, nakrájali a esteticky naaranžovali.

            Svoje ovocné misky a šaláty si na záver vyzdobili šľahačkou, grankom vanilkovým a škoricovým cukrom.

            Zistili sme, že si deti vedia rýchlo a chutne pripraviť zdravý olovrant. Veď všetci dobre vieme, že konzumáciou ovocia predchádzame chorobám, posilňujeme našu imunitu a chránime svoje zdravie.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Stolček, prestri sa v ŠKD.

            Mgr. Ivica Kaplánová

    • Kontakty

      • Základná škola Slovenského národného povstania
      • Sekretariát - 048/4144723, 0917 426 815. Vedúca školskej jedálne - 048/4141722. Školský klub detí - 0901 717 231. Sociálny pedagóg - 0910 734 066.
      • Trieda SNP 20, 974 47 Banská Bystrica Slovakia
      • 35677767
      • 2020985175
      • Mgr. Sergej Čabala - 0910 778 024, sergej.cabala@gmail.com
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje